В Търговище - по-малко първокласници, повече маломерни паралелки
В Търговище - по-малко първокласници, повече маломерни паралелки / DarikNews.bg

С 16 са по-малко първокласниците в община Търговище, които ще прекрачат прага на родното училище на 15 септември. Според общинската администрация, тази година в 29 паралелки ще се обучават 565 първокласници, докато миналата година те са били 581.

За цялата Търговищка област първокласниците са 1 142 като 998 от тях са заявили желание за целодневно обучение, информира Дарина Георгиева от РИО на МОН. В Попово първолаците са 238, в Омуртаг - 217, в Опака - 56, а в Антоново едва 38. 910 „батковци" от втори клас също ще се обучават целодневно, уточняват от РИО - Търговище.

Най-много първокласници в Търговище ще има в Първо основно училище „Христо Ботев" и Второ СОУ „Проф. Никола Маринов". В тях са сформирани по пет паралелки, в които ще се обучават средно по 24 малчугани.

На една от последните си сесии ОС в Търговище, съгласувано с РИО  утвърди в община Търговище да бъдат разкрити 55 маломерни паралелки, които са с шест повече от миналата година. В слети класове ще учат общо 188 деца, такива паралелки има в основните училища на десет села на общината. След 30 септември предстои на заседание на ОС в Търговище списъкът на маломерните паралелки да бъде актуализиран.

Като най-успешната година за кандидатствалите след седми клас в Търговище определи тазгодишния прием Стефан Станчев, старши експерт по организацията на средното образование в РИО-Търговище. При паралелките след седми клас бяха запълнени осем от заявените девет. Не бе запълнен единствено класът по "кетъринг", специалността бе заявена за първи път тази година от Професионалната гимназия по туризъм и хранително-вкусови технологии „Алеко Константинов" в Търговище. Да учи в нея е пожелал само един ученик. Така във вече сформиралите се класове ще се обучават общо 177 деца.