РИМ-Плевен с нова експозиция
РИМ-Плевен с нова експозиция / netinfo
РИМ Плевен с нова експозиция
44541
РИМ Плевен с нова експозиция
  • РИМ Плевен с нова експозиция

Постоянна експозиция с артефакти от римския град Улпия Ескус ще бъде открита в тунела на входа на РИМ-Плевен. Това съобщи за Дарик Стефка Григорова, директор на музея. Там вече са монтирани седем антични паметника, с които някога е украсяван античния град Улпия Ескус от края на 3 и началото на 4 век.

Сред тях са две лъвски фигури с различна големина, торс от статуя, впечатляващ с качеството на мрамора, от който е изработена и с изкусно направените дипли на римската тога. В експозицията са изложени още два капитела и други елементи. Експонатите, които днес красят тунела на РИМ, са били откраднати от музейна сбирка край античния град Улпия Ескус, по-късно техен собственик се оказва колекционерът Боян Радев, който ги дарява на община Гулянци. Преди три седмици пък общината ги предоставя на плевенския музей, разказа още Стефка Григорова.

Новата експозиция ще е постоянна, но все още не уточнена датата за нейното официално откриване. По думите на директора на музея, това ще стане или на 22 септември - Ден на независимосттта на България или на 27 септември, когато е Световния ден на туризма.