Над 200 варненци казаха не на шистовия газ у нас
Над 200 варненци казаха не на шистовия газ у нас / Дарик Варна

Със скандирания „НЕ на шистовия газ”, „ГАЗирана вода?! Не, благодаря”, „За чиста земя, въздух и вода”, „Не превръщайте рая в пустиня” протече днешният протест във Варна срещу намеренията за проучване и добив на шистов газ в България. Над 200 души, предимно млади хора и родители с деца, се събраха на Козирката, за да кажат „не” на шистовия газ в страната ни.  Протестното шествие премина през площад "Независимост" и стигна до Областна управа, където организаторите връчиха протестно писмо с експертни мнения.

Над 200 варненци казаха "не" на шистовия газ у нас
netinfo
Те са категорични, че на българска земя няма да допуснат фирма, която е осъдена да плати 8,6 млрд. долара за унищожението на Еквадор, за отравянето на 30 хил. души, за избиването на две индиански племена. Неслучайно, според тях, Великобритания и Франция са спрели проучванията за шистов газ.  „Англия още при първото сондиране откри, че дори проучванията могат да доведат до земетресения”, каза Филип Филипов, председател на Инициативния комитет „За чиста България”, който организира протеста. Той неколкократно повтори, че събитието не е политически обвързано. На митинга обаче бяха забелязани "щатните" протестиращи - Светлозар Николов, Николай Цветков и др.

Технологията изисква забиване на сонди на няколко километра дълбочина, след което чрез хидравличен удар с вода и стотици химикали се разрушават шистовите скали, за да се освободи газът. „Фирмата не ви казва какво точно вкарва в земята. Казват 750 химикала, Щатите разсекретиха една част от тях, но те продължават да имат търговска тайна”, каза Филипов.

Над 200 варненци казаха "не" на шистовия газ у нас
netinfo
Според него България става участник в една геополитическа война. „Тя цели едно единствено нещо – когато водата и храната бъдат безкрайно ценни, малките играчи в тази бъдеща ситуация да бъдат ликвидирани”, смята противникът срещу добива на шистов газ.

На въпрос не е ли закъсняла реакцията на еколозите, като се има предвид, че правителството даде „зелена светлина” на „Шеврон”, Филипов отговори: „То е разрешило, но има процедури от гражданското общество, от инициативни комитети, вече има пусната жалба до Административния съд, сезиран е омбудсманът, водим кореспонденция с министерството. Уважаваме усилията на това правителство, но според нас то е било подлъгано, вкарано е в една схема за усвояване на няколко милиона. Това ще коства здравето и живота не на нас, а на десетки поколения след нас”.

Над 200 варненци казаха "не" на шистовия газ у нас
netinfo
Правителството разреши на „Шеврон“ да извърши обследване за шистов газ у нас, като компанията плати предварително на България 30 млн. евро. Според американците залежите на шистов газ край Нови пазар са между 300 милиарда и 1 трилион кубически метра. Според неотдавна представено мнение на икономическия министър - 1 трилион кубически метра газ представлява потреблението на България за 300 години.

Според еколозите добиването на шистов газ може да донесе огромни екологични проблеми на страната ни. Петко Ковачев, изпълнителен директор на Института за зелена политика, неотдавна заяви, все още не е доказано, че няма връзка между земетресенията и добива на шистов газ. По-голям е проблемът със замърсяването на водата, който има два аспекта. Единият е със замърсяването на подпочвените води. В Добруджа главно се вади вода от подземни източници, от кладенци, коментира Ковачев. Другият проблем, свързан с използването на вода, е, че за да се направи един „удар" със сонда, отива огромно количество вода - между 7 и 34 млн. литра вода, а една сонда се използва до десет пъти. „Човек сам може да направи сметката. Теренът ще се превърне в лунен пейзаж", коментира Ковачев.

Над 200 варненци казаха "не" на шистовия газ у нас
netinfo

Организаторите предлагаха и ШИСТОнади.

Над 200 варненци казаха "не" на шистовия газ у нас
netinfo