Казанлъчанка издава Кулинарна психология
Казанлъчанка издава Кулинарна психология / netinfo

Уникална книга подготвя за печат казанлъшката психоложка Мария Стефанова. Книгата е компилация от кулинария и психология и носи името „Кулинарна психология". Атрактивното четиво събира в себе си над 300 уникални и характерни рецепти от различните географски райони и краища на страната, както и съответните психологически профили на хората , населяващи тези райони.


Идеята на Стефанова за книгата е, че човек е това, което яде и става това, което яде, а инстинктите ни към храната са огледало на нашите страхове, липси, тревоги, депресивни състояния, амбиции и същност. Идеята на авторката, подтикнала я да създаде книгата, която няма аналог в страната, е, че много от нещата, в последните поколения в България са заменени с други ценности, като това в основна степен важи за храната и се изразява чрез нея. Вече ядем хамбургери, хот-дог, пица, различни ястия от други национални кухни, сменили сме дори наши традиционни подправки. Потребността ни от едно или друго ястие всъщност има дълбок психологически смисъл и е а един вид психологически код,който оразява нашето състояние, психика, потребност, който представлява нашият психологически профил, казва Мария. Която базира впечатленията и тезите си на десет годишен опит в столицата като психолог и психотерапевт на различни групи.


Начинът по който приготвяме храната си, отразява отношението ни към самите себе си, казва още тя. Сред впечатленията, споделени от психоложката в книгата й, която се очаква да излезе на книжния пазар малко преди Коледа, са и наблюденията й върху емигрантската българска общност в чужбина. Според Мария Стефанова, една от неосъзнатите причини за носталгията на емигрантите, е липсата на българска кухня и храна в чужбина. Това подсъзнателно е липса на топлина, обич, приятели, близки. Тези липси обикновено човек компенсира със стремеж да се храни с чуждоезичната храна, при това в двете крайности, или много или малко, без обаче да е щастлив, казва тя. Така се задълбочава стресът и в същото време натиска, принудата, да се имплантираш в новата общност. Интерес в книгата представляват и самите психологически профили на типовете хора, живеещи в различните краища на България, на база продуктите, които се произвеждат там и храните, които се приготвят. Според стройната, изградена теория от психоложката: живеещите край море хора са авантюристи по природа, свободни по дух, търсещи, откликващи на предизвикателствата. Това, според Стефанова, е в голяма степен предопределено от храната ,която се консумира там.
В другата крайност са живеещите в северозападната част на България: там кухнята е изградена на база силни подправки, консумира се повече люто, овкусява се храната в изобилие. Това предполага и кибритлиите и силни характери, лесно избухливите хора, които най- често се срещат в тези райони, е теорията на Мария. Не случайно и езикът, диалектът, говорими в този край са твърди, остри, с доста грубовати и пиперливи фрази. Характерите на хората също са такива. Съвсем различно е в Родопите- родопчаните са благи, широки хора, толерантни. Също като храната и картофите, които са в основата на повечето ястия, характерни за района там.


Още по-интересна е тезата на авторката на „Кулинарна психология" за хората, родени в Долината. Тава, по думите на Мария, са хора възприемчиви към новото, готови да опитат различни неща, но непостоянни в тези си опити и стереотипи, нетрадиционалисти. Доказателство затова тя открива в странния феномен, че именно в Долината има най- малко съхранени традиционни рецепти за характерни ястия.


Книгата на психоложката представя над 300 рецепти от различните краища на България, придружена е и със съответните психологически профили на хората от тези райони. Тя е интригуващо, интересно, забавно и поучително четиво както за сериозни читатели, любители на психологическата литература, за различни специалисти, изучаващи човешкия характер, така и за кулинари -експериментатори и за хора, решили да променят себе си, чрез храната.


Това е втората книга, която ще види бял свят до края на годината на Мария Стефанова. Преди това, още в началото на есента, по книжарниците ще се появи първата книга на Мария: „Алиса в страната на боричкането- или още за успеха в кариерата".
В нея тя споделя своя ценен опит за мениджъри и ръководители на отдели по човешки ресурси от практиката си като консултант на големи фирми в подбора на персонала.


Мария Стефанова е от Казанлък. Завършила е психология и педагогика. Има специализации в Германия. Десет години работи в София като психолог и психоконсултант, има фирма за психологически консултации и работа при подбор на персонал. Преди това е била част от екипа на радио „Вис виталис" в Казанлък. Има кратък опит и в Дарик радио. В момента има своя практика в Казанлък.