Премиерът и министър Плевнелиев дадоха старт на ремонта по пътя Силистра - Шумен
Премиерът и министър Плевнелиев дадоха старт на ремонта по пътя Силистра - Шумен / netinfo
Премиерът и министър Плевнелиев дадоха старт на ремонта по пътя Силистра - Шумен
44290
Премиерът и министър Плевнелиев дадоха старт на ремонта по пътя Силистра - Шумен
  • Премиерът и министър Плевнелиев дадоха старт на ремонта по пътя Силистра - Шумен

Първа копка на ЛОТ 5 Път І-7 Силистра - Шумен бе направена днес край с. Венец. Стартът на строително-ремонтните работи даде премиерът на страната Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, областният управител Димитър Александров, градоначалникът на Шумен  Красимир Костов и кмета на с. Венец Нехрибан Ахмедова. На церемонията присъстваха още депутати, представители на Агенция "Пътна инфраструктура" и на фирма „Пътинженерингстрой-Т" ЕАД, която е изпълнител на строителните дейности.

Близо 107-километровият участък е важна връзка между два от най-големите градове в Североизточна България. Проектът включва рехабилитация и частична реконструкция. Срокът за изпълнение на строителните работи е 24 месеца, като стойността на ремонта е 42 388 498 лв. без ДДС. 65% от тези средства са от Европейската инвестиционна банка, а останалата сума - от републиканския бюджет.

„Ние ще ви направим пътищата, ще ви направим инфраструктурата и аз ви гарантирам, след 4-5 години тука ще е пълно с инвеститори, защото ще има защо да дойдат, ще има по какво да дойдат и ще има по какво да си извозват продукцията от тук", заяви премиерът Борисов. Той добави, че контролът ще бъде изключително силен. „На всеки месец ДНСК сме направили да проверява това, което строим. Не когато го направим да констатираме, че нещо не е добре, а на момента да се проверява и текущо да върви", допълни министър-председателят.  Премиерът подчерта, че пътят ще бъде ремонтиран в условията на най - тежка финансова и икономическа криза и добави, че той не е бил ремонтиран 35 години.

По време на официалния старт на строителните работи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев припомни, че в средата на месец август стартира ремонт на Ришки проход, на стойност 45 млн. лв., на отсечката от Петолъчката към с. Окоп, на стойност 20 млн. и от с. Окоп до Елхово.

„Ето така се отключват еврофондовете, ето така се работи с европейските пари, не на парче и не от днес за утре, а просто с ясна визия, че това е една от най-важните вертикални връзки на България, че тези 115 милиона, които ние даваме само през август месец, само за този път са от началото до края и че тези 115 млн. отварят потенциала на половината България", заяви Плевнелиев. Той допълни, че двете магистрали Хемус и Тракия ще се вържат именно с тази много важна вертикална връзка.