Беланташ или две хилядолетия преди Хеопсовата пирамида
Беланташ или две хилядолетия преди Хеопсовата пирамида / снимки: Кирил Кирилов
Беланташ или две хилядолетия преди Хеопсовата пирамида
44250
Беланташ или две хилядолетия преди Хеопсовата пирамида
  • Беланташ или две хилядолетия преди Хеопсовата пирамида

Фигурка на женски идол, кремъчни пластини, част от бронзово украшение и части от ритуални огнища са сред основните находки на археологическия екип, който втора година проучва родопското тракийско светилище Беланташ. Намираме се в началото на една доста продължителна работа, тъй като обектът е изключително обещаващ като научни резултати и много подходящ за културен туризъм, каза ръководителят на 13-членния екип д-р Борислав Бориславов. За да продължат разкопките, Министерството на културата отпуска още 40 000 лв. /Чуйте от прикачения звуков файл и вижте темата в снимки/

Голямата находка на учените е каменна стена, датираща от елинистическата епоха, т.е. 4-3 век пр. Хр. Тя е била срутена и камъните, от които е била изградена, са струпани под олтара на Беланташ. Над тях са единствените вертикални изсичания, които се намират в началото на същинската част на тракийското светилище. В момента част от работата на археолозите е съсредоточена в разкриване на по-старите исторически пластове под камъните от стената. Продължават миналогодишните сондажи в западното подножие, а тази година за пръв път се проучва и южното.

Беланташ или две хилядолетия преди Хеопсовата пирамида
netinfo

През 2011 г. работата на екипа ще продължи до 2-ри септември. Кметът на Асеновград Христо Грудев заяви намерението на общината да кандидатства пред Норвежкия фонд за финансиране, откъдето се надява да бъдат спечелени пари както за строителство (за пътища и паркинги до тракийската светиня), така и за разкопки. През септември общината ще има повече яснота по параметрите за кандидатстването пред норвежкото правителство.

Беланташ датира от поне 2000 години преди Хеопсовата пирамида. Интересът на учени и туристи към него ежегодно се засилва. По думите на д-р Бориславов през последния уикенд през обекта са минали над 400 туристи.