Възобновяват разследването срещу мъчителите на медиците ни в Либия
Възобновяват разследването срещу мъчителите на медиците ни в Либия / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Възобновяват разследването срещу мъчителите на медиците ни в Либия
44249
Възобновяват разследването срещу мъчителите на медиците ни в Либия
  • Възобновяват разследването срещу мъчителите на медиците ни в Либия

Разследването срещу мъчителите на българските медицински сестри в Либия продължава. Заместник-градският прокурор на София Божидар Джамбазов каза пред Дарик, че до властите в арабската страна ще бъде изпратено писмо с молба за правна помощ. Една от целите е да бъде установена самоличността на лицата, принудили нашите сестри да дадат неверни показания по процеса за заразяването със СПИН на 400 деца в Либия.

През март градският прокурор на София Николай Кокинов обяви, че разследването срещу мъчителите на българските медици в Либия е спряно и на този етап е невъзможно делото, което се води у нас, да бъде възобновено. Комуникацията със съдебните власти в Либия обаче е трудна, тъй като в момента в джамахирията се водят военни действия.

Божидар Джамбазов обясни, че прокуратурата ще изчака ситуацията там да се нормализира: „Разследването по делото продължава. Новото е, че градската прокуратура е разпоредила да бъде изготвена допълнителна молба за правна помощ, тъй като досега няма изпълнение на първоначалната ни молба за правна помощ. Материалите и информацията, които са ни необходими от съдебните власти в Либия, са от съществено значение за делото в България. До момента е извършено всичко възможно, което може да се направи на територията на нашата страна. Съзнаваме факта, че ситуацията в Либия е доста сложна, но това, което ще бъде направено е, да бъдат подготвени всички документни и при първа възможност, при нормализиране на ситуацията, да бъде отправена молбата към Либия".

Според обвинението най-вероятно либийски офицери и хора от администрацията на затвора са имали за цел да сломят волята на българските сестри и да ги накарат да дадат неверни показания пред следователите като признаят, че са отговорни за заразяването със СПИН на либийските деца.