Депутат предлага институт да разследва престъпленията на тоталитаризма
Депутат предлага институт да разследва престъпленията на тоталитаризма / снимка: БГНЕС, архив
Депутат предлага институт да разследва престъпленията на тоталитаризма
44242
Депутат предлага институт да разследва престъпленията на тоталитаризма
  • Депутат предлага институт да разследва престъпленията на тоталитаризма

Да бъде създаден специализиран институт, който да разследва престъпления, извършвани по време на тоталитарния режим в България, предлага в законопроект депутатът от „Синята коалиция" Лъчезар Тошев. "С института ще успеем да направим прочит на миналото и да достигнем до помирение в нашето общество, което все още, за съжаление, не е извършено", заяви Тошев пред Дарик.

Това е поредният опит на депутата да предложи създаването на новата държавна структура, която да се казва „Институт за Национална памет за престъпленията срещу българския народ". Последното му подобно предложение беше отхвърлено от мнозинството на 40-то Народно събрание.

Депутатът от Синята коалиция Лъчезар Тошев предлага със законопроекта институтът да бъде изграден като нова администрация, която да има пълен достъп до всички архиви от времето на социализма. Според него съществуващите Комисия по досиетата и Агенция „Държавни архиви" не успяват да извадят в публичното пространство всички документи и случаи от тоталитарното минало на България.

„Предложението е институт, като държавна институция, да проучва архивите от тоталитарния режим и да информира хората в България за това, което се е случвало. Тоест да има запазване и популяризиране на документите, свързани с престъпленията срещу българския народ, извършвани от тоталитарния режим", обясни той.

Попитан не е ли късно 20 г. след промените да се създава такъв институт и как ще се гарантира, че той няма избирателно да вади документи и случаи от тоталитаризма, Тошев отговори: „Ако този институт беше направен по-рано, щеше да бъде по-добре. Досега обаче не е направен и въпросите, които следва да се поставят на дневния ред на обществото, не са загубили своята актуалност, тъй като голямата част от тези информации едва сега излиза. Скоро имаше в Европейския парламент (ЕП) представяне на изложбата за въоръжената съпротива в България срещу комунизма на Горянското движение. Това беше доста неизвестна страница за българското общество. Това е нашето минало, което трябва да знаем".

Цялото интервю може да чуете утре в сутрешния блок на Дарик