Предприета е процедура по регистрацията на Ески джамия като Музей на религиите
Предприета е процедура по регистрацията на Ески джамия като Музей на религиите / DarikNews.bg/архив

Предприета е процедура по регистрация на Ески джамия като Музей на религиите, информират от Министерството на културата.

„Ески джамия има потенциал да се превърне в символ на междукултурния диалог и етническата толерантност в Европа. Целта на проекта е консервация, реставрация и експониране на Ески Джамия и създаване на Музей на религиите.
Реализацията на проекта цели да бъде оформено музейно пространство, което ще съчетава символи на различните религии, съществували на територията на България през отделните исторически периоди, без да предава на културната ценност религиозни функции ".

Становището на културното ведомство е в отговор на изказаните съмнения от ВМРО, че съществува „опасност в недалечно бъдеще джамията да стане действаща". Според Кристиан Петков сградата се превръща преди всичко в мюсюлмански символ. Местните воеводи се заканиха да изпратят запитване до Министерството на културата и до областния управител Йордан Николов за изпълнението на проекта по реставрацията на Ески джамия.

От РИМ в Стара Загора са категорични, че дейностите по реставрацията се изпълняват стриктно, така както са заложени в проекта-създаване на Музей на религиите."Всичко останало е политически популизъм", коментира директорът на музея Светла Димитрова.

Проект „Консервация, реставрация и експониране на Ески джамия и създаване на музей на религиите, гр.Стара Загора" се изпълнява по Схема за безвъзмездна финансова помощ: BG 161PO 001/3.1-01/2008 "Подкрепа за паметници на културата с национално и световно значение, допринасящи за устойчивото развитие на туризма" на ОП „Регионално развитие".

Контрол по проекта се осъществява от институциите на Европейския съюз. До 5 години след края на проекта ЕС ще проследява следпроектното развитие и резултати. Вътрешният мониторинг на изпълнението на проекта се осъществявава съгласно Регламент 1083/2006 и 1826/2006 на ЕС. Резултатите от осъществения мониторинг спомагат за извършване на всички необходими действия, които следят за коректното изпълнение на управлението на проекта, изпълняваните дейности и финансовата отчетност и при необходимост разрешават възникналите проблеми.

Министерство на културата в лицето на екипа по проекта провежда политика на прозрачност по отношение изпълнението на дейностите по проекта и регулярно дава информация за постигнатия напредък. С реализацията на проекта се гарантира запазване, съхранение и експониране на паметник на културата със национално значение.

Официалният старт на реставрацията на Ески Джамия в Стара Загора бе даден на 21 април от министър Вежди Рашидов и премиера Бойко Борисов. Реставрацията е за близо 2 милиона и 400 хиляди лева.