Дърводобивна фирма превърна в път ръкав на речно корито край Кресна
Дърводобивна фирма превърна в път ръкав на речно корито край Кресна / снимка: Дарик - Благоевград, Десислава Янкулова, архив

Груби нарушения при добиване на дървесина на столичната  фирма „Глобал Пропърти консулт” откри Басейнова дирекция в Благоевград. През май тази година инспекторите са извършили проверка при река Косовска, минаваща покрай кресненското с. Влахи, при която е открит коларски път, минаващ по самото корито на реката като на места я пресича.

Пътят от с. Влахи за махала „Въчковица” е използван от столичната фирма за дърводобив. За да да бъде пригоден за движение на тежкотоварни автомобили по протежението на пътя е използван булдозер, в резултат на което  на места е разширено коритото на реката, на други-вторият ръкав е превърнат в път, а на трети е пресякъл образувани острови. На брега на реката са изсечени дървета и храсти.

Повторна проверка констатирала, че съществува алтернативен път до участъка, в които се извършва дърводобив.

Като гаранция за легалната сеч на инспекторите от Басейнова дирекция е представен договор между ДГС – Кресна и фирма „Глобал Пропърти консулт”. Издадено е предписание пътят, минаващ по коритото на реката, да не се използва от тежкотоварни автомобили и техника, съобщиха от Басейновата дирекция.  За случая е уведомена  Община Кресна.