Бай Данчо кметува 52 години в село Долни окол
Бай Данчо кметува 52 години в село Долни окол / http://dolniokol.dir.bg
Бай Данчо кметува 52 години в село Долни окол
44118
Бай Данчо кметува 52 години в село Долни окол
  • Бай Данчо кметува 52 години в село Долни окол

Самостоятелен път към София, прокарване на електричество и водопровод, както и изграждане на модерно осветление са сред постиженията в дългия кметски мандат на Данчо Димитров, който вече 52 години е кмет на самоковското село Долни окол. Най-дълго кметувалият у нас кмет е на 77 години и с гордост си спомня за 13-те кметски мандата, през които е бил верен на социалистическата партия и нововъведенията. Бай Данчо, както го наричат жителите на Долни окол, е също запален ловджия и член на известната долнооколска ловна дружинка. В края на настоящия мандат бай Данчо работи по нови проекти за развитие на селата Горни и Долни окол, и се надява, че след 23-ти октомври отново ще бъде назначен за кметски наместник.

Благодарение на кмета Данчо Димитров село Долни окол се сдобива с добри пътища, тротоари, стационарни телефони и частична канализация.

"Имало е много трудни моменти, но човек постави ли си за цел нещо, трябва да се премисли много сериозно и щом си го приел като цел, като задача, трябва да се работи за изпълнението на това, иначе не може да се постигне. Аз съм от тази категория хора, като си поставя нещо за цел, вече работим упорито всичко това да се постигне", споделя бай Данчо за най-трудните периоди от многобройните мандати.

В момента бай Данчо работи по проекти за подмяната на остарелите водопроводни тръби и доизграждането на канализация в Горни и Долни окол, като финансирането ще се търси от европейските фондове. Кметът иска да направи и улично осветление, което да работи на слънчеви батерии. Бай Данчо поддържа също идеята на инвеститор за изграждане на голф игрище в местността около двете села: "Ще се водоснабди от язовир Искър с помпена станция, ще се изгради пътна инфраструктура, осветление, ще стане една приятна база".

Друга идея на бай Данчо е да направи удължение на съществуващия път от селото до Плана планина, като го продължи до София.

Повече за кметския живот на бай Данчо можете да слушате всяка събота до края на август в предаването "Витамин" по Дарик.