Мъж стреля в естонското Министерство на отбраната и се самоуби
Мъж стреля в естонското Министерство на отбраната и се самоуби / снимки: Reuters

Мъж откри стрелба в естонското Министерство на отбраната, по-късно проехтя и взрив. Полицията е отцепила района и проверява сградата, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки полицията и естонски медии. Хората са били евакуирани от сградата. Министърът Март Лаар не е бил в министерството в момента на инцидента.

Говорител на министерството заяви, че е станал „инцидент с употреба на огнестрелно оръжие”, предаде Ройтерс. Първоначално бе съобщено за един въоръжен мъж, после се появиха твърдения за двама нападатели, както и за взети заложници. Според Балтийската информационна агенция БНС въоръженият нападател е един и говорел на руски.

Мъж стреля в естонското Министерство на отбраната и се самоуби
netinfo
По-късно говорител на талинската полицията съобщи, че нападателят се е самоубил, допълва БТА. Говорителят заяви още, че няма информация за други жертви и отказа да потвърди, че са взети заложници.

Според ДПА, която цитира агенция Интерфакс, след престрелка с полицията, той се е самоубил. ИТАР-ТАСС посочва, позовавайки се на ръководителя на естонската полиция за сигурност, че мъжът е загинал в престрелката с полицията. АП цитира източник от прокуратурата, според когото нападателят бил застрелян от полицията.

Очевидци, цитирани от ИТАР-ТАСС разказват, че инцидентът започнал с проникването в сградата на министерството на въоръжен мъж. Той крещял, че няма да стреля по невъоръжени, после взел охранителите за заложници, а по-късно ги бил освободил. След това в разстояние на 20 минути в сградата прокънтели два изстрела, а след още 10 минути от прозорците скочили двама души, които веднага избягали - вероятно служители на министерството.

След получен сигнал за стрелба на място пристигнали полиция и специални части. Служителите на ведомството били евакуирани. Съгласно версията на АП мъжът нахлул в министерството, хвърлил димка и стрелял, а после се опитал да вземе двама служители за заложници, но полицията бързо евакуирала сградата, полицаи с бронежилетки влезли и го задържали.

Нападателят се казва Карен Драмбян и по професия е адвокат, предаде АФП, като се позова на премиера Андрус Ансип. Мъжът е роден в Армения през 1954 г. и е получил естонско гражданство през 1990 г. Той членувал в Партията на обединената левица - малка политическа формация, която не е представена в парламента.

Кризата продължила два часа. Естонски медии отбелязват, че по това време зданието било доста празно, тъй като много служители са в отпуск. Засега полицията не може да идентифицира стрелеца, но местни медии, които се позовават на неназовани представители на министерството, твърдят, че той е бивш войник. Мотивите за действията на мъжа са неизвестни.

Мъж стреля в естонското Министерство на отбраната и се самоуби
netinfo