Сергей Михалев и Николай Нанков направиха първа копка  на рехабилитацията на пътя Казачево-Стефаново-Дебнево-Велчево
Сергей Михалев и Николай Нанков направиха първа копка на рехабилитацията на пътя Казачево-Стефаново-Дебнево-Велчево / netinfo

Председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” Сергей Михалев и областният управител на Ловеч Николай Нанков днес, 9 август, направиха първа копка и дадоха старт на рехабилитацията на път III-3505 Казачево-Стефаново-Дебнево-Велчево, с дължина 20.381 км. Това информират от пресцентъта на Областна администрация Ловеч.

Рехабилитацията на третокласния път, който преминава през две населени места в Ловешка област, е част от ОП „Регионално развитие”, втори етап, ЛОТ 18, стана ясна на пресконференцията, предхождаща събитието, в която участваха още началникът на ОПУ – Ловеч Георги Грозданов, Лазарина Стоичкова - директор на дирекцията, управляваща проектите по Оперативна програма „Регионално развитие” в АПИ и Лиляна Колева - управител на консорциум „АВС Радо Олрат”, изпълнител на обекта.

Третокласният път е от републиканската пътна мрежа и е със средна възраст 22 години, тоест той не е рехабилитиран за този период. Свързва три от общините – Ловеч-Троян-Априлци, и освен, че осигурява директната връзка с областния център, той достига до подножието на Балкана и до туристическите обекти. След пълния ремонт, подчертавам това – не частичен, а пълен ремонт, пътят ще добие съвсем нов европейски облик, което е важно за жителите и гостите на Ловешка област, каза пред журналисти областният управител Николай Нанков и акцентира върху важността на трасето за развитието на туризма в региона.

Сергей Михалев и Николай Нанков направиха първа копка  на рехабилитацията на пътя Казачево-Стефаново-Дебнево-Велчево
netinfo

Наред с магистралите, приоритет в работата на агенцията е ОП „Регионално развитие”, която обхваща пътищата в регионите. За мен това е много важна програма, защото, ако магистралите са артериите, то вените на транспортната кръвоносна система са тези пътища и оперативната програма дава възможност с европейски средства да се направят тези рехабилитации, важни за областта и местното население, както и за развитието на туризма, обясни Сергей Михалев. Той апелира към областната управа и към Областно пътно управление да продължат да работят по проекти и проектиране, защото на тяхна база агенцията търси и осигурява финансиране за реализацията на обекти в рамките на областта.

В участъка, за който днес говорим, има общо 7 големи съоръжения и 6 пътни кръстовища. В рамките на проекта ще бъдат подменени парапетите, хидроизолацията и тротоарите на 5 моста. Предвижда се и ремонт на всички малки съоръжения – водостоци и подпорни стени ще бъдат ремонтирани, а разрушените оттоци ще бъдат подменени с нови. Отводнителните окопи ще бъдат почистени и също ремонтирани, обясни дейностите началникът на ОПУ инж. Георги Грозданов.

Сергей Михалев и Николай Нанков направиха първа копка  на рехабилитацията на пътя Казачево-Стефаново-Дебнево-Велчево
netinfo

По трасето на целия участък ще бъде монтирана предпазна ограда и бетоновите бордюри ще бъдат подменени с нови, предвижда се и реконструкция на електропроводи средно напрежение. Проектът предвижда укрепване на свлачище от км 5+800 до км 6+000, което се намира вдясно от трасето и от години е затихнало. В района е направена подробна полярна снимка и е изготвен геоложки доклад. Укрепителните работи, които проектът предвижда, са насочени към водохващане и извеждане на водите извън участъка, както и дрениране на подпочвените води, стана ясно още на пресконференцията.

Срокът за изпълнение на дейностите по рехабилитацията е 4 месеца, и ние се ангажираме не само да го изпълним, но дори да приключим по-рано, заяви категорично Лиляна Колева – представител на Обединение „АБС – Радо Олрат”, изпълнител на проекта, като се ангажира обектът да е завършен без проблеми и с високо качество на изпълнение.

Сергей Михалев и Николай Нанков направиха първа копка  на рехабилитацията на пътя Казачево-Стефаново-Дебнево-Велчево
netinfo

Подобряване на състоянието на път III-3505 в участъка от км 0+000 до км 20+381, с дължина 20.381 км ще осигури по-безопасно придвижване между областния център и общините Троян, Априлци и Севлиево. Връзките в границите на Северозападния район за планиране ще бъдат подобрени, а достъпът до административните, здравните, културните и образователните услуги ще бъде улеснен.

Републикански път III-3505 е важна връзка и с републикански път I-4 и път ІІІ-607. Рехабилитацията на пътната отсечка е реална предпоставка за намаляване на пътнотранспортните произшествия и така ще се повиши безопасността на движението.