Как действа Законът за защита от домашно насилие?
Как действа Законът за защита от домашно насилие? / DarikNews.bg, архив
Как действа Законът за защита от домашно насилие?
44026
Как действа Законът за защита от домашно насилие?
  • Как действа Законът за защита от домашно насилие?

Създателите на интернет страницата www.nasilie.eu се опитват да популяризират полезна информация свързана със Закона за защита от домашно насилие и как се прилага на практика той. Ентусиастите, които са се захванали с тази задача са част от проектът "Без насилие".  Четиримата доброволци срещат все повече привърженици напоследък. Сред тях е и юристът Деян Иванов.

Той разказа една от многобройните ситуации, в които е изпадал по време на работата си с жени жертва на насилие. При един от последните случаи, чрез сайта www.nasilie.eu, с екипа от специалисти се е свързала млада жена, която искала да се самоубие, защото приятелят й, с когото се опитвала да се раздели, я заплашвал да я изнасили и убие по изключително жесток начин. След разговори с Деян и психологът Мира Попова, жената осъзнала, че заплахите не са реални и паниката отминала. След няколко дни мисълта за самоубийство вече била в миналото.

"Има много хора, които просто искат някой да им обърне внимание. Но когато са сами и отчаяни, те не могат да преценят трезво ситуацията и наистина може да посегнат на живота си", коментира Иванов.

В прикачения звуков файл може да чуете повече за работата на доброволците, които помагат на хора, станали жертва на насилие.

Какво сочи статистиката за делата по ЗЗДН през 2010г. при Софийски районен съд?
През 2010 г. най-голям ръст от всички дела спрямо 2009 г. са отбелязали молбите за защита от домашно насилие - 601 срещу 525 за 2009 г. През 2008 г. молбите от този вид са били 473 дела. През 2010 г. са приключени 659 дела, докато за 2009 г. приключените дела по ЗЗДН са 477 дела, а през 2008 г. - 438 дела.