НАСА изпраща кораб до Юпитер
НАСА изпраща кораб до Юпитер / снимка: morguefile.com

НАСА ще изпрати космическия кораб "Джуно", използващ слънчевата енергия, на петгодишно пътешествие до Юпитер, където устройството ще изследва най-голямата планета в Слънчевата система, съобщава АФП.

Механичната сателитна обсерватория ще бъде изстреляна в Космоса с ракетата "Атлас V" от "Кейп Канаверал" в 11,34 часа местно време /18,34 българско време/. По-малко от час след изпращането му в орбита "Джуно" ще се "отдели от горната част на ракетата "Atlas V" и ще бъде на пет години и милиони километри разстояние" от Юпитер, посочиха от американската космическа агенция.

След като устройството пристигне край планетата, което се очаква да се случи през юли 2016 г., корабът ще започне да обикаля полюсите на газовия гигант.

Юпитер притежава два пъти по-голяма маса от всички планети в Слънчевата система, събрани заедно, и се смята за първата планета, която е приела собствена форма край Слънцето, посочва БГНЕС.

Мисията на НАСА, чиято стойност е близо 1,1 млрд. долара, цели да извърши 30 обиколки на гиганта за срок от една година.