Разследват Кристин Лагард за съучастие в документна измама?
Разследват Кристин Лагард за съучастие в документна измама? / снимки: Reuters, архив

Разследването срещу директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард ще бъде за евентуално съучастничество в документна измама и в отклоняване на държавни средства, предаде АФП, като се позова на съобщение на Главната прокуратура към Касационния съд.

Преди това Републиканският съд на Франция обяви, че срещу Лагард ще се води разследване заради ролята й в аферата с продажбата и препродажбата на Адидас, след която бизнесменът Бернар Тапи получи десетки милиони евро държавни пари като обезщетение.

Разследването ще започне официално в следващите дни и ще се води от трима съдии от Комисията по разследванията към Републиканския съд, уточнява БТА. Републиканският съд е единствената инстанция във Франция, която има правото да съди министри заради извършени от тях нередности.

До разследването срещу Лагард се стигна след настояване през май на френската прокуратура. Тогава обаче прокуратурата поиска Лагард да бъде разследвана само за превишаване на правомощията. Наказанието за това престъпление е до пет години затвор  и глоба от 75 000 евро. Сега пояснението, че Лагард ще бъде разследвана за съучастничество в документна измама и отклоняване на държавни пари, идва изненадващо, отбелязва АФП. Тези две престъпления са много по-сериозни и се наказват с 10 години затвор и глоба от 150 000 евро.


Разследват Кристин Лагард за съучастие в документна измама
netinfo

Адвокатът на Кристин Лагард - Ив Рьопике, каза, че разследването няма да пречи на клиентката му да изпълнява настоящите си служебни задължения. Той поясни също, че Лагард е информирала административния съвет на МВФ за казуса.

В изявление МВФ посочи, че страните членки в административния му съвет имат доверие на Кристин Лагард, предаде АФП. Според източник, близък до Лагард, директорът на МВФ е във ваканция до средата на август.