Беднотията прогонила в Гърция изтезавания Кадир Мехмед
Беднотията прогонила в Гърция изтезавания Кадир Мехмед / снимка: DarikNews.bg, Разград
Беднотията прогонила в Гърция изтезавания Кадир Мехмед
43970
Беднотията прогонила в Гърция изтезавания Кадир Мехмед
  • Беднотията прогонила в Гърция изтезавания Кадир Мехмед

Беднотията и безработицата изпратили „живия скелет” Кадир Мехмед на работа в Гърция. Той бил там с по-малкия си брат Али и баща си, тримата пасели добитък. Занимавали се с това от около три години. Според съселяните му от село Голяма вода, Разградско, в България 34-годишният Кадир нямал и ден трудов стаж.

В най-бедната община в област Разград - Самуил - всеки четвърти е без работа. Така е и в село Голяма вода, където 25 души са служители във вагоноремонтния завод, други се препитават със земеделие и животновъдство. Общото население е 342 души. Според селския кмет гастарбайтерите не са много. Бейджан Ефраим казва, че Кадир не се е оплаквал от работата в Гърция, там бил от две-три години.

Според местните хора обаче Кадир бил мамен от гръцките си работодатели в парите. „Никак пари не е получавал за три-четири месеца, май 500 евро ли, те ги лъжат, използват го, те малко не знаят, мисля че са го използвали, като им плащат в евро мислят, че повече им плащат, ама те не са завършили училище”, обясняват те.

Преди да тръгне на гурбет Кадир не успял да натрупа и ден трудов стаж, разказват хората от Голяма вода. Той нямал средно образование, работел на парче за съселяните си.

Селският кмет Бейджан Ефраим има намерение да предложи на Общинския съвет в Самуил да отпусне еднократна помощ на Кадир, за да може да се възстанови. Съсед на пострадалия мъж обаче не е оптимист, че след това комшията му ще успее да си намери препитание в родината. Работливи са, но тук няма, то къде има да се работи в България. Аз не виждам да се работи в България, освен трябва да си депутат нещо или журналист”, споделя той.

Нещастието не за пръв път посещава семейството на Кадир. Майка му починала, когато бил тийнейджър, има по-малки брат и сестра. Родната му къща на ул. „Искър” в края на селото има запустял вид, ток и вода там няма. Въпреки това обаче, когато се прибирали през зимата, Кадир, брат му и баща му отсядали там.

34-годишният българин беше предаден на българските власти на ГКПП Илинден - Ексохи на българо-гръцката граница край Гоце Делчев. С линейка на Центъра за спешна медицинска помощ - Гоце Делчев, мъжът е транспортиран до Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград. За случая е уведомена полицията. Мехмед е в тежко здравословно състояние, в Гърция той бил изтезаван, затворен и държан без храна.