Гърция ни върна „жив скелет”, лекарите виждали такъв случай само в учебниците
Гърция ни върна „жив скелет”, лекарите виждали такъв случай само в учебниците / снимка: Sofia Photo Agency
Гърция ни върна „жив скелет”, лекарите виждали такъв случай само в учебниците
43959
Гърция ни върна „жив скелет”, лекарите виждали такъв случай само в учебниците
д-р Александър Костов - зам.-директор на благоевградската болница
  • Гърция ни върна „жив скелет”, лекарите виждали такъв случай само в учебниците
  • д-р Александър Костов - зам.-директор на благоевградската болница

34-годишен български гражданин, изтезаван, затворен и държан без храна в Гърция бе приет в благоевградската болница. Кадир Мехмед ще остане за два дни в отделение на болницата заради липса на социални заведения, които да го приемат. „Случаят е по-скоро социален, отколкото здравен”, коментира завеждащият Спешно отделение в Благоевград д-р Владимр Рабаджийски.

Кадир Мехмед от с. Голяма вода, Разградска област, беше предаден на българските власти на ГКПП Илинден. С линейка на Центъра за спешна медицинска помощ - Гоце Делчев, мъжът беше транспортиран до Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград. За случая е уведомена и полицията.

По неофициална информация, българинът е открит в безпомощно състояние край Драма, след което е настанен в гръцка болница. Според несвързания и лаконичен разказ на Кадир, той е бил държан в плен с още трима българи, след като през пролетта отишли да работят в южната ни съседка. Кадир разказал, че тримата му колеги успели един по един да избягат от пленничеството, той успял последен, ходил, докато паднал в несвяст. Пред лекарите в Благоевград споделил, че е бил тормозен от Фалих от Варна, без да уточнява фамилията му.

На този етап не става ясно къде, при кого и като какъв е работил Кадир, най-вероятно е бил пастир в някое от селата край Драма.

Полицията в Благоевград издирва близките на изтезавания в Гърция български гражданин Кадир Мехмед. Състоянието на мъжа се подобрява, заяви пред Дарик  завеждащият Спешно отделение-Благоевград д-р Владимир Рабаджийски.

„Пациентът е контактен, но е доста отпаднал и объркан, страхува се”, посочи още докторът. Той обясни, че Кадир Мехмед е физически и психически малтретиран, вече се храни и по думите му случаят е по-скоро социален, отколкото здравен. „С Мехмед разговаряха и психиатри, необходими са обаче още много такива срещи”, уточни д-р Рабаджийски. Според него сега най-добрата среда за разградчанина е семейната.

Лекарите в МБАЛ-Благоевград били изумени от здравния статус на разградчанина. "Такъв гръден кош съм виждал само в учебник", казал завеждащият отделението по хирургия на МБАЛ-Благоевград д-р Димитър Недин. Кадир бил с хлътнал гръден кош и изпито лице, за около четири месеца е загубил 30 кг от теглото си, в момента тежи около 45 кг.

Обстойните медицински изследвания са установили, че Кадир няма открити заболявания, вътрешните органи и кръвната картина са в нормални граници. Вследствие на това, че е държан без храна е отслабнал толкова драстично. Лекарската комисия установи, че Мехмед засега има нужда само от храна и вода.

По неофициална информация от снимката на личната му карта, издадена тази пролет, мъжът бил в цветущ външен вид.

Кметът на община Самуил д-р Бейтула Сали, който преди да поеме управлението е бил общопрактикуващ лекар в района, коментира, че около месец престои в болница ще бъде необходим на Мехмед, за да се възстанови, след изтезанията.  

Той обясни, че преди няколко седмици е получил информация от посолството на България в Солун за бедстващия българин. Според първоначалните данни мъжът бил в болница в Кавала след като е пострадал при катастрофа. Негов братовчед го посетил там, но станало ясно, че в това състояние трябва да остане на лечение и затова е транспортиран първо в болницата в Гоце Делчев, а после в Благоевград.

По данни на ОД на МВР-Разград срещу мъжа от Голяма вода има досъдебно производство за дребна кражба. То е образувано преди две години по жалба на негова леля за изчезнала покъщнина от дома на бабата и дядото на Кадир, които вече са починали.

Вижте Кадир Мехмед