Запалването на петолъчката на Бузлуджа било провокация
Запалването на петолъчката на Бузлуджа било провокация / снимка: DarikNews.bg, Стара Загора
Запалването на петолъчката на Бузлуджа било провокация
43935
Запалването на петолъчката на Бузлуджа било провокация
  • Запалването на петолъчката на Бузлуджа било провокация

Запалването на петолъчката на Бузлуджа беше чиста проба провокация, коментира старозагорският областен управител Йордан Николов. С негова заповед беше забранен достъпа до Дом-паметника заради предписание от електроразпределителното дружество. Въпреки това петолъчката светна с ток от съседен частен лифт.

„Петолъчката на Бузлуджа грейна, въпреки моята заповед и предписанията на пожарната и EVN”, обясни той. „Влиза техник с кордон от охраната на Станишев и Калфин. Ние какво да направим - нашите полицаи да тръгнат срещу тях ли? Лошото е, че са взели ток от някакъв лифт, което не е регламентирано. Не напразно от частната електрическа компания, която отговаря за територията на нашата област, твърдят, че няма безопасен начин”, обясни Николов.

За ситуацията областният управител е уведомил по телефона още в събота сутринта премиера Бойко Борисов и ще информира и вътрешния министър Цветан Цветанов.

След празника Бузлуджа е осеяна с тонове боклуци. За незаконното сметище е сезиран директорът на екоинспекцията в Стара Загора Пенка Начева, а според областния управител, „ако беше жив Дядо Благоев и беше дошъл тука, сигурно щеше да хукне да бяга към Казанлък, и никога повече нямаше да се качи на Бузлуджа”.

Новини от Стара Загора