Храмът в Згалево има нова камбана
Храмът в Згалево има нова камбана / снимки: Военноисторически музеи Плевен

Нова камбана е купена за православния храм „Света Параскева" в Згалево. Инициативата е станала възможна благодарение на общите действия на Военноисторически музеи Плевен, Община Плевен, Генералното консулство на Руската Федерация в гр. Русе, кметството на селото и неговите жители.

Камбаната  е изработена в ООО "Литекс", гр.Москва - специализирана леярна, в която са произведени камбани, огласяващи много православни храмове както в Русия, така и по света. Камбаната е богато декорирана, включително и с икони на Света Параскева и Исус Христос, уточняват от Военноисторически музеи Плевен.

Храмът в Згалево има нова камбана
netinfo

През Руско-турската Освободителна война 1877/78 г. при с. Згалево се водят решителни сражения по време на контранастъплението на армията на Осман паша - 31 август 1877 г. По време на бойните действия храмът "Света Параскева" се намира само на 150-200 метра от руски военен лазарет на Н. И. Пирогов и е действаща църква, посещавана и от руски офицери и войници.

Днес на бойното поле край селото се намират 7 паметника - братски могили. През пролетта на 2011 г. на звънарната на храма беше поставена паметна плоча с названията на полковете от руската имперска армия, сражавали се при Згалево в паметната 1877 год.