Скритите камери в дома на българките може да доведат до промяна на закона в САЩ
Скритите камери в дома на българките може да доведат до промяна на закона в САЩ / Reuters, архив
Нерегламенитраното видеонаблюдение в САЩ е „дребно престъпление”
43902
Нерегламенитраното видеонаблюдение в САЩ е „дребно престъпление”
  • Нерегламенитраното видеонаблюдение в САЩ е „дребно престъпление”

Случаят със скритите камери в квартирата на българските студентки Ваня Самоковарева и Ралица Джамбазова трябва да доведе до промяна в законодателството на САЩ, с която да се предвиди и наказателна отговорност за нерегламенитрано видеонаблюдение. Това заяви в специално интервю за Дарик детектив Лари Маккинън, водещ разследването на скандалния случай с откритите в дома на двете българки записващи устройства.

На 27 юли Ваня и Ралица, които са на студентска бригада във Флорида, подадоха жалба в шерифството в Хилсбъро за открити в банята и спалнята на жилището им скрити камери. Пред Дарик детектив Маккинън каза, че в момента подобно деяние в Америка се води за „дребно престъпление".

„Доколкото знам, това би се водило „дребно престъпление - първа степен", което носи наказание от половин година затвор и 0 глоба; ако разберем, че е „углавно престъпление - трета степен", може да бъде до 5 години затвор. Засега просто работим усърдно по случая, но нещо, което много ни попречи, е фактът, че двете потърпевши са се свързали най-напред с медиите преди да имаме възможност да разгледаме местопрестъплението и да изземем техниката, преди да можем да разберем кой го е сторил. Щом медиите са осведомени, вече всички знаят за това и момичетата просто сами са „издали играта". Сега извършителите могат спокойно да се скрият и да унищожат доказателствата. Всъщност, докато момичетата са били на работа, някой действително е влязъл в апартамента им и е прибрал част от техниката! За щастие, вече бяхме успели да заснемем кадри и да я изнесем частично. Затова ще видим какво имаме и какво нямаме, ще проследим серийните номера и все пак ще можем да работим по случая", обясни детектив Маккинън.

Той разказа как момичетата са разбрали, че ги снимат: „В апартамента е имало заключена с катинар врата, която хазяинът им явно е забранил да ползват. Не знам какво точно им е казал, сигурно, че е нещо лично. Но все пак един техен приятел е започнал да разглежда една от алармите и се усъмнил. Видял е, че има жици, свързващи я с този килер. Счупили са катинара и са намерили Wi-Fi-рутер и друга техника".

Попитан дали има основание за съмнение, че момичетата са знаели за тези камери, детектив Маккинън отговори: „Това е въпрос, който тукашните медии също задават и отговорът ми е, че засега нямаме такова впечатление. Чувстваме, че жалбата им е искрена и така се отнасяме към нея. До момента нямаме никакви данни, че тази жалба може да е вид отмъщение за неизплатени пари. Затова засега се отнасяме към нея като достоверна и легитимна".

Цялото интервю четете тук