Готвят освобождаване на самолетно гориво от държавния резерв
Готвят освобождаване на самолетно гориво от държавния резерв / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Готвят освобождаване на самолетно гориво от държавния резерв
43892
Готвят освобождаване на самолетно гориво от държавния резерв
Трайчо Трайков за горивата
  • Готвят освобождаване на самолетно гориво от държавния резерв
  • Трайчо Трайков за горивата

До последно в петък се очакваше да бъде взето решение на подпис от правителството за освобождаване на самолетно гориво от държавния резерв. За намерението съобщи през деня икономическият министър Трайчо Трайков. Потвърждение за мярката обаче така и не беше разпространено до края на деня.

Според Трайков криза няма, а в момента има тест за икономиката на страната ни и за действието на закона. Министърът днес беше на посещение в завод за пластмаса в Самоков.

На среща с олимпийци в новата спортна в зала в столицата премиерът Бойко Борисов заяви, че кризисен щаб, начело с икономическия министър Трайчо Трайков ще следи ситуацията с търговията на горива след спиране на „Лукойл Нефтохим” АД-Бургас. В щаба са и министърът на транспорта Ивайло Московски, директорът на агенция „Митници” Ваньо Танов, по един зам.-министър на вътрешните работи и на финансите, както и директорът на Държавния резерв, предаде БТА. „Надявам се, че рафинерията като най-голямо българско предприятие няма да се опита да направи някой номер с държавата. Просто ги съветвам най-приятелски”, каза Бойко Борисов.

Министър Трайков обясни, че няма „кризисен щаб и няма криза”. По думите му той е създал работна група, която следи ситуацията. Според него действително в момента има тест и той е за това доколко България е страна, в която се спазва законът, доколко тя е държава с действаща пазарна икономика. „Ако ние се провалим на някой от тези два теста, за което по принцип нямаме съмнения, че отдавна не стои като въпрос, тогава това означава, че имаме много по-сериозен проблем отколкото съдбата на един министър или на едно правителство”, каза Трайков.

Работната група следи какво се случва на пазара, какво се внася, къде какви наличности има. „Засега изглежда, че с безакцизните стоки, които произвежда „Нефтохим”, нещата са под контрол - с битума, с полипропилена. С бензина и дизела нещата стоят по подобен начин. Със самолетното гориво изглеждат по някакъв начин най-спешни, защото най-бързо се свършват наличните количества”, каза Трайков.

Той допълни, че в държавния резерв има количества за между 60 и 68 дни керосин, част от тях се съхраняват и в складовете на „Лукойл”. „На хартия ги има, надявам се, че и физически ги има”, каза той. Министърът обясни, че се подготвя решение за отпускане от държавния резерв, то ще бъде прието на подпис от Министерския съвет и Трайков изрази надежда това да се случи още в рамките на деня, така че в началото на следващата седмица, когато се изчерпат запасите на летищата, да могат да постъпят количествата от държавния резерв.

Какво още каза министър Трайков по темата чуйте в прикачения звуков файл

Агенция „Митници” отне лицензите на „Лукойл Нефтохим” и пристанище „Росенец” на 26 юли, тъй като не са монтирани измервателни уреди, които изисква законът. Шефът на компанията Валентин Златев бе категоричен, че тя е законопослушна. Изпълнителният директор на митниците Ваньо Танов пък обясни, че когато заводът отговаря на изискванията, отново ще му бъде издаден лиценз.

Златев заяви на пресконференция вчера, че е логично да потърсят правата си в съда, но колкото и бързо да е решението рафинерията спира работа и губи милиони. В монтирането на измервателни уреди вече са вложени 16 млн. долара и остава да бъдат инвестирани още 11 млн. долара. Според представителя на „Лукойл” Олег Дуров от самото начало е било ясно, че реализирането на задачата в поставените срокове е неизпълнимо.

„Ние нямаме никакъв проблем с отчетността”, каза още Златев. Според него в Наредба 3, заради която са отнети лицензите на рафинерията в Бургас и пристанище „Росенец”, става дума за допълнителни уреди, които са в процес на монтиране. Той каза, че криза с горивата няма да настъпи. Въпреки това предупреди, че може да се появят известни проблеми. Шефът на „Лукойл България” изтъкна, че те са единствен производител у нас на джет. Премиерът Бойко Борисов отсече, че няма война между кабинета и рафинерията, а казусът е тест за неговите министри. В парламента вицепремиерът Симеон Дянков обясни, че криза няма и страната ни разполага с количества от всички видове горива.