Над 900 пациенти чакат трансплантация
Над 900 пациенти чакат трансплантация / снимка: DarikNews.bg
Над 900 пациенти чакат трансплантация
43880
Над 900 пациенти чакат трансплантация
  • Над 900 пациенти чакат трансплантация

27 са донорските бази у нас, а над 900 са пациентите, които очакват трансплантация. Данни от изследване сочат, че близо 70% от хората с висше образование и висок социален статус са склонни към донорство, обясни директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация доц. Силви Кирилов. Той посочи, че от догодина се очаква сериозен финансов държавен ресурс. Парите ще покриват разходите на лечебните заведения, които те са направили за откриването, диагностицирането и поддържането на донорите.

До момента у нас са извършени 12 трансплантации, като шест са от живи органи, посочи д-р Кирилов - осем на бъбреци, три на черен дроб и една на сърце. Миналата година са били 68 трансплантациите - 48 на бъбреци, 15 на черен дроб и пет на сърце.

Причините за по-малкото на брой трансплантации за тази година са комплексни. „Много неща се случват в българската медицинска практика, в общественото съзнание, което се информира. Най-добре в Европа работи Испания. Ние имаме два на един милион донора, а те-35 на един милион", каза Кирилов.

Д-р Силви Кирилов посети двете старозагорски болници, които са част от донорските бази в страната. За изминалата година чрез трансплантации в региона са спасени четири живота.