Казусът с Лукойл не бил изненада, смята Кунева
Казусът с Лукойл не бил изненада, смята Кунева / Sofia Photo Agency

Казусът с „Лукойл Нефтохим” не е нещо изненадващо и се дължи на лошо управление. Така кандидат-президентът Меглена Кунева коментира във Варна отнемането на лиценза на рафинерията. „Много съм ядосана, че отново не слушаха потребителите. Когато преди месеци те се оплакваха, че нещо ужасно не е наред в страната, че има монопол, никой не обърна внимание. Получихме съобщение от най-високо място, че „Лукойл” са чудесни и че те имат 40 процента от държавния бюджет. Сега изведнъж се оказва, че това не е така”, посочи Кунева. Тя разкри, че няма никакви колебания, че законът трябва да се спазва и поиска гласът на хората да се чува, когато сигнализират за „тесните” места в икономиката, а не да се реагира според конюнктурата.

Меглена Кунева за пореден път подчерта, че неприемането на документите за регистрация на инициативния комитет, издигнал я за кандидат-президент, говори за  неравнопоставеност между граждански и партиен кандидат, която произтича от закона, но е допълнитено засилена от страна на Централната избирателна комисия. „Това не е хубаво. Не е въпросът в мен. Изборите ни трябват на нас като нация, не е въпросът във властта. Мен специално не това ме интересува”, коментира Кунева. Според нея 15 дена по-малко кампания е много сериозно, когато нямаш партия зад гърба си. Това означава, че ЦИК и законът не искат граждански кандидат, което е лицемерно, каза още кандидат-президентът.

Кунева коментира и данните от социологическо проучване, според което, ако изборите бяха днес, то тя би имала подкрепата на 38 % от избирателите, колкото и кандидатът на ГЕРБ. „Приемам всички данни от социологическите проучвания с интерес и смирение. Искам да дам решения и резултати. Едва когато хората могат да измерят резултата от моя труд, както беше с влизането в Европейския съюз, единствено тогава ще се чувствам спокойна, че съм направила максимума”, заяви Кунева и изрази притеснение за големия процент хора, които смятат, че изборите ще бъдат манипулирани. „Никак не се учудвам, че от Европа искат да знаят защо министърът на вътрешните работи е и шеф на предизборен щаб на партия, както и защо има огромен брой фантоми в избирателните списъци. Едва 15 на сто от гражданите вярват, че ще има честни избори, а над 37 на сто смятат, че вотът ще бъде манипулиран – това е отвъд най-тежките прогнози”, допълни Кунева.

„Кандидатите за президентските избори тръгват от неравен старт.” Така гражданският кандидат за вицепрезидент Любомир Христов коментира отказа на ЦИК да регистрира Инициативния комитет и последвалото отхвърляне на жалбите от ВАС. Христов отбеляза, че партийните кандидати могат са събират средства преди да са се регистрирали, а независимите нямат това право.

„Очаквам с интерес, оптимизъм и добро чувство изборите. Една от критиките в последния доклад на ЕК е за избора на председателя на ВАС. Там Брюксел вижда политически привкус. Аз се надявам ВАС и ЦИК да опровергаят подобни предположения. Не ми е приятно страната ни да бъде споменавана с негативни оценки за демокрация по отношение на изборите. Ние нямахме критика в това отношение в продължение на много години,” каза още Кунева. Тя съобщи, че възнамерява да събира подписите за кампанията си лично и че атаките срешу нея имат обратен ефект.

На въпрос как ще коментира ветото на президента по Закона за дипломатическата служба Кунева заяви, че е „крайно време България да приключи с тази страница от своята история”. Тя коментира, че ако президентът е бил от друга партия, различна от тази, която издига и Ивайло Калфин, резултатът би могъл да е различен. Кандидатът за държавен глава добави, че „докато левицата толерира доносниците в дипломацията, то управляващите позволяват да има доносници в МВР и в администрацията.”.