СОС ще обсъди програмата за бездомните кучета
СОС ще обсъди програмата за бездомните кучета / DarikNews.bg, архив
СОС ще обсъди програмата за бездомните кучета
43848
СОС ще обсъди програмата за бездомните кучета
  • СОС ще обсъди програмата за бездомните кучета

Столичният общински съвет ще обсъди програмата за овладяване на популацията на
безстопанствените кучета в София. Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че програмата е разработвана и широко дискутирана през последните няколко месеца, а целите в нея са много конкретни.

Програмата е придружена с план за действие, в който се съобщава и необходимото финансиране.

„Поставили сме си реалистични цели - намаляване с 50% на популацията на бездомни кучета през следващите две години. На четвъртата година бездомните кучета да намалеят с 95%", уточни Фандъкова.

Тя подчерта, че това е реалистично, ако всички мерки, които са заложени в програмата, се изпълняват в цялост. „Кастрация на всички кучета на територията на общината, включително програмите, които вече изпълняваме от миналата година за кастрация на дворни кучета, на кучета в ромските квартали. Изграждане на приюти - в момента имаме готовност да започнем изграждането на кастрационен център с приют в район „Младост". Подготвяме и терените за „Кремиковци" и „Надежда", заяви Фандъкова.

Столичният градоначалник каза още, че на днешното последно заседание на СОС за сезона, ще бъдат разгледани много важни доклади за София: „Сред тях са докладите за парк „Възраждане", за одобрението на докладите за "Софийски имоти" и Спортна София, дружествата, които след това одобрение могат да започнат да реализират спортните съоръжения от четири площадки с изкуствена трева за футбол, един по-голям мини стадион за футбол".

Междувременно от Национална координационна мрежа "Справедливост за животните" обявиха, че ще протестират срещу сградата на общината против приемането на Програмата за бездомните кучета. В писмо до медиите от организацията обясняват, че са поискали от кмета да запази от предишната програма на Борисов два регламента: Оперативното звено, в което участват на доброволен принцип организациите и мобилни координатори в ловните екипи, излъчени от организациите. Нито едно от двете искания не е коментирано, отбелязват още природозащитниците.