Приемат студенти с по-висок бал от миналата година в ТУ-Габрово
Приемат студенти с по-висок бал от миналата година в ТУ-Габрово / Дарик Габрово, архив

Вече тече записването след първо класиране в Технически университет-Габрово, съобщи за Дарик Ректорът на учебното заведение доц. Дешка Маркова. До момента са се записали около 200 души.

По думите й тази година баловете, с които се записват студентите са по-високи в сравнение с 2010 г. Тя уточни, че имат четири случая с максимално възможния бал от 24 за специалност "Компютърни системи и технологии" - редовно и задочно обучение, за редовно обучение в специалност "Електроенергетика и електрообзавеждане", както и за "Комуникационна техника и технологии".

Общо кандидатстудентите тази година са били 1331. Да се явят на изпити са заявили желание 1028, а от тях 74 не са се явили. Доц. Маркова уточни, че 954 са студентите, които са се явили на изпити или са кандидатствали с оценки от предварителни изпити, състезания и олимпиади.

Най-голям е процентът на оценките "Добър" - 30,25%, следват отличните оценки - 22,96%. "Много добри оценки са получили 20,33% от студентите, "Среден" - 15% и "Слаб" - 4%.

На 3 август ще бъдат обявени резултатите от второ класиране и от 3 до 9 август ще тече записването. От 15 до 19 август е записването след трето класиране. Доц. Маркова допълни, че се надява да няма незаети места след трето класиране. Ако такива останат, то ще се приемат допълнително документи за попълване на свободните места. Държавната поръчка тази година е 860 души, като от тях 555 са редовно обучение, а останалите са задочно.