Дянков не се притеснява за приходите заради отнетия лиценз на Лукойл Нефтохим
Дянков не се притеснява за приходите заради отнетия лиценз на Лукойл Нефтохим / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Дянков не се притеснява за приходите заради отнетия лиценз на Лукойл Нефтохим
43824
Дянков не се притеснява за приходите заради отнетия лиценз на Лукойл Нефтохим
Ваньо Танов за отнетия лиценз на Лукойл
  • Дянков не се притеснява за приходите заради отнетия лиценз на Лукойл Нефтохим
  • Ваньо Танов за отнетия лиценз на Лукойл

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков заяви, че не се притеснява за приходите в държавната хазна заради отнемането на лиценза на данъчен склад на „Лукойл Нефтохим". Дянков и шефът на „Лукойл" Валентин Златев се срещнаха за разговор за отнетия лиценз във финансовото министерство.

На влизане във ведомството вицепремиерът бе категоричен, че криза няма да има. Има над 420 лицензирани вносители, така че ще има достатъчно гориво, каза той.

Дянков допълни, че трябва да се покаже, че и малките и големите фирми са еднакви пред закона и всички трябва да го изпълняват.

Рафинерията на "Лукойл" в Бургас е преминала в авариен режим на работа заради отнетия лиценз за данъчен склад. Това съобщи шефът на "Лукойл" Валентин Златев след среща в Министерството на финансите.

„Изпълняваме указанията, преминали сме в авариен режим на работа, свалили сме преработката и го спираме", заяви Златев, който отказа всякакви други коментари.

„Лукойл Нефтохим" не може да работи под митнически контрол, докато не постави нужните измервателни уреди, заради липсата на които бе отнет лицензът за данъчен склад на рафинерията, съобщи директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов след среща с финансовия министър и шефа на „Лукойл".

По думите на Танов дори и от компанията да обжалват решението, докато няма решение на съда, те трябва да спрат работа. Единственото, което може да се извършва в рафинерията, е да се преработват наличните количества вътре в нея, но не и да се внасят или изнасят горива.

„Никой не може да ги лиши от правото да обжалват дадено решение. Мисля, че ще прибягнат до съда и ще го обжалват, докато тече обжалването, решението е в сила", каза Танов.

От вчера бургаската рафинерия и нефтеното пристанище Росенец са без лиценз за данъчен склад. Шефът на „Митниците" Ваньо Танов заяви, че когато от „Лукойл Нефтохим" изпълнят всички изисквания, трябва отново да направят искане за лиценз и ако те отговарят на всички изисквания, този лиценз ще им бъде издаден. Танов каза, че срокове за получаването на лиценза няма. Представител на верига бензиностанции у нас прогнозира, че отнетият лиценз на „Лукойл Нефтохим" ще доведе до оскъпяване на горивата.