„Лукойл Нефтохим” в авариен режим на работа, спира производството
„Лукойл Нефтохим” в авариен режим на работа, спира производството / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Коментар на Валентин Златев за отнемането на лицензите
43821
Коментар на Валентин Златев за отнемането на лицензите
„Лукойл Нефтохим” в авариен режим на работа, спира производството
  • Коментар на Валентин Златев за отнемането на лицензите
  • „Лукойл Нефтохим” в авариен режим на работа, спира производството

Рафинерията на „Лукойл Нефтохим" в Бургас спира производство и доставка на горива на пазара, тъй като митниците отнеха лицензът й за данъчен склад. Нефтеното пристанище „Росенец" също е с отнет лиценз по решение на Агенция „Митници", връчено в края на работния ден на 26 юли. Причината е, че от компанията не са монтирали измервателни уреди. Според финансовия министър Симеон Дянков криза на горивата няма да настъпи, тъй като има възможности за внос. Дянков бе категоричен, че не се притеснява за постъпленията в държавната хазна, въпреки че рафинерията е голям данъкоплатец. Премиерът Бойко Борисов коментира отнемането на лицензите за управление на данъчни складове на „Лукойл Нефтохим" с думите, че законът е еднакъв за всички.

Финансовият министър, шефът на митниците и ръководството на компанията проведоха среща, но след нея не се внесе яснота по казуса.

Рафинерията на "Лукойл" в Бургас е преминала в авариен режим на работа заради отнетия лиценз за данъчен склад, съобщи след срещата шефът на "Лукойл" Валентин Златев и допълни, че от компанията са „законопослушни". „Изпълняваме указанията, привели сме завода в авариен режим на работа, свалили сме преработката и го спираме за момента", заяви той. Златев допълни, че са в изпълнение на голяма част от всичко, което се изисква.

Лукойл Нефтохим в авариен режим на работа спира производството
netinfo
Златев не отговори на въпроса откъде бензиностанциите на компанията ще се снабдяват с горива.

Финансовият министър Симеон Дянков бе категоричен, че криза няма да има и не се притеснява за приходите в хазната.

„Лукойл Нефтохим" не може да работи под митнически контрол, докато не постави нужните измервателни уреди, заради липсата на които бе отнет лицензът за данъчен склад на рафинерията, съобщи Ваньо Танов след срещата.

По думите на Танов дори и от компанията да обжалват решението, докато не се произнесе съдът, те трябва да спрат работа. Единственото, което може да се извършва в рафинерията, е да се преработват наличните количества вътре в нея, но не и да се внасят или изнасят горива.

„Никой не може да ги лиши от правото да обжалват дадено решение. Мисля, че ще прибягнат до съда и ще го обжалват, докато тече обжалването, решението е в сила", каза Танов.

Лукойл Нефтохим в авариен режим на работа спира производството
netinfo
В сряда сутринта шефът на митниците каза, че когато от „Лукойл Нефтохим" изпълнят всички изисквания, трябва отново да направят искане за лиценз и ако те отговарят на тях, този лиценз ще им бъде издаден.

Следобед Бойко Борисов заяви, че в четвъртък финансовият министър Симеон Дянков има среща с ръководството на „Лукойл", където ще бъде дадена последна възможност за евентуален график, за да може в следващите два месеца рафинерията да изпълни изискванията на закона. Срещата, насрочена за 10 часа, не се състоя.

Казусът предизвика реакции от политическите сили. Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов каза, че правителството налага закона и затова отнема лиценз на една фирма, която не е изпълнила задълженията. Той изрази надежда компанията да ги изпълни и коментира, че няма притеснения относно пазара на горива.

От Синята коалиция приветстваха решението и за отнемане на лицензите, като според тях, ако се изпълнят мерките докрай, това може да доведе дори до поевтиняване на горивата. „Започва битка за ограничаване и за разбиване на злоупотреба с господстващо положение на пазара. Битка започва, война", каза Иван Костов.

Лидерът на БСП Сергей Станишев определи отнемането на лицензите като театрална постановка и прогнозира, че крайният резултат на „това, което, наблюдаваме като драма", ще е заглъхване след ден-два и ще доведе до поскъпване на горивата.