4000 билета продадени за Сцена на вековете
4000 билета продадени за Сцена на вековете / DarikNews.bg
Четири тона декори монтират на Царевец за "Сцена на вековете"
43784
Четири тона декори монтират на Царевец за "Сцена на вековете"
Четири тона декори монтират на Царевец за "Сцена на вековете"
  • Четири тона декори монтират на Царевец за "Сцена на вековете"
  • Четири тона декори монтират на Царевец за "Сцена на вековете"

Четири тона декори за 100 000 лв. са монтирани на Царевец за оперния фестивал „Сцена на вековете", който ще бъде открит във Велико Търново на 29 юли / петък.

Първият спектакъл, който зрителите ще гледат сред естествения декор на останките от двореца на българските царе, е "Атила" от Джузепе Верди.

В афиша на тазгодишното издание са включени още операта „Лакме" от Лео Делиб, балетните постановки „Вардар" от Панчо Владигеров, „Кармен" от Бизе-Шчедрин и „Зорба гъркът" от Микис Теодоракис. Продажбата на билети стартира преди две седмици, като вече са продадени 4 000 билета за спектаклите на Софийската опера и балет, които ще се играят под открито небе от 29 юли до 7 август. 

4000 билета продадени за "Сцена на вековете"
netinfo

Древна римска крепост ще допълва естествения декор на Царевец, като част от сцената за операта „Атила", с която ще бъде открит фестивалът. Това е „най-тежкото" заглавие на Софийската опера, а великотърновци и гостите на града ще имат шанса първи да го видят в този му вариант, разказа режисьорът на постановката и директор на Софийската опера проф. Пламен Карталов. Декорите са специално адаптирани за сцената на Царевец, която е дълбока 12 метра и широка 24 метра.

Целият необходим за спектаклите декор се побира в четири тира. Отделно пътуват още няколко автобуса, които возят изпълнителите и техническия персонал, общо около 180 човека от Софийската опера и балет. Всяка година фестивалът "Сцена на вековете" разширява своята рамка. Почитателите на оперното изкуство ще останат доволни, защото и тази година ще видят шедьоври на оперното изкуство, убеден е Пламен Карталов.

Чуйте първия звуков файл.

4000 билета продадени за "Сцена на вековете"
netinfo

Пламен Карталов

Фестивалът "Сцена на вековете" е уникален, той е единственият, който се реализира на историческо място, много знаково за българите и енергията, която се усеща тук, зарежда не само зрителите, но самите изпълнители, казва маестро Карталов. И тази година за участие в спектаклите пристигат световно известни имена на оперното изкуство, сред които Орлин Анастасов, Калуди Калудов, Бисер Георгиев, Венцислав Анастасов, Мартин Цонев, Даниел Дамянов, Радостина Николаева, Диана Генова.

Много трудно се работи на открития терен на Царевец, но това в никакъв случай не пречи на творческата атмосфера и на артистите, добавя оперният маестро. Репетициите вървят денонощно и никой не протестира. Тази година има изградени климатизирани гримьорни, сцената е разширена и обезопасена, осигурен е достъп за хора с инвалидни колички.

Чуйте втория звуков файл.

Билетите за оперния фестивал вече са в продажба. Цената им е 20 лева, а за ложа - 50 лева. С отстъпка може да закупите билет и он-лайн на сайта www.velikoturnovo.info. Тази година има голям интерес към спектаклите от страна на чужди туристи. Над 300 билета са продадени само на англичани, съобщиха от Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов".