Социалният министър размрази заплатите
Социалният министър размрази заплатите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Край на замразените доходи, обяви пред Нова телевизия социалният министър Тотю Младенов. Той бе категоричен, че заплатите ще растат на база производителност на труда.

Министърът обясни още, че правителството не се е отказало от идеята си да отпадне таванът на пенсиите. По думите му това ще става постепенно. След две години ще падне таванът на отпуснатите през 2013 г. пенсии, прогнозира той. Младенов отхвърли твърдението, че в повереното му ведомството заплатите са увеличени.

Той изтъкна, че средната заплата в социалното министерство през 2010 г. е 843 лева, което е с 0,8% по-ниско в сравнение с 2009 г. През миналата година в социалното министерство е съкратен 9% от състава, стана още ясно от думите му.

Младенов се надява следващата седмица да стане ясен чиновникът, който е направил грешните разчети и той да си понесе отговорността. Искрено се надявам това да е направено от глупост. С тези думи той отговори на въпроса дали изнесените данни от финансовото министерство за увеличени заплатите в три ведомства, не са лична атака срещу него и колегите му начело на „уличените” министерства.

В доклада на Министерския съвет за администрацията бе отбелязано драстично увеличение на заплатите в три министерства. Земеделското вече реагира, откри грешката, а чиновникът, дал сбърканите данни си подаде оставката, припомня news.bg.

Министър Младенов е притеснен от данните на НСИ за преброяването на населението. Демографската картина е изключително тежка, констатира той. За 10 години с 375 000 е намаляло икономическо активното население в страната.

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил от тук нататък всички министерства да съобразяват политиките си с данните на националната статистика, обяви още социалният министър.