Двама заподозрени за убийството на Яна Кръстева, единият се издирва
Двама заподозрени за убийството на Яна Кръстева, единият се издирва / БГНЕС
Двама заподозрени за убийството на Яна Кръстева, единият се издирва
43743
Двама заподозрени за убийството на Яна Кръстева, единият се издирва
  • Двама заподозрени за убийството на Яна Кръстева, единият се издирва

Двама мъже са заподозрени за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Единият от тях - 34-годишният Пламен Трифонов, вече е задържан, докато Николай Русинов, също на 34 години, е обявен за издирване. Русинов е бил в приятелски взаимоотношения с Яна, двамата са живеели в съседни блокове и са били заедно във фаталната нощ на 8 юли, когато е извършено убийството. И за двамата предполагаеми извършители има намерени следи, които доказват, че са били на мястото на престъплението.

Сигнал на гражданин насочва първоначалното подозрение на полицията към задържания Трифонов.

Яна и обявеният за издирване Николай Русинов са осъмнали заедно в заведение след вечерния концерт, което опровергава тезата за насилствено отвличане. Двамата са били и добри познати. С тези думи директорът на СДВР Валери Йорданов изясни ситуацията преди убийството на 28-годишното момиче. Все още не е ясно каква връзка имат предполагаемият убиец и жертвата с третия заподозрян - Пламен Трифонов, но е сигурно, че мъжете са се познавали помежду си.

„Убийството е извършено по непредпазливост, най-вероятно опитвайки се да и затискат устата да не вика. Така че първоначалната цел, най-вероятно, е била секс - насилствен секс. Тъй като момичето не се е съгласило доброволно, затиснали са й устата и по този начин, без да искат, или някой от тях без да иска я е задушил", обясни директорът на Института по психология към МВР Неделчо Стойчев относно мотива за престъплението.

Валери Йорданов добави, че Русинов е криминално проявен за лека телесна повреда и е работил като преводач, докато Трифонов основно е събирал и връщал стъклените бутилки в парка. Безспорно според шефа на столичната полиция е, че и двамата са били на мястото на убийството.

„Има веществени доказателства на мястото, които уличават и двамата, че по това време са се намирали на въпросното място, като тези доказателства, които са намерени, са както по трупа на убитото момиче, така и в района на местопроизшествието", съобщи Йорданов.

Следите по тялото на Яна показват, че тя е била изнасилена. Предстои повторен разпит на приятелите на покойното момиче, които да разкажат повече за нейното познанство с издирвания Русинов и вече заловения Трифонов, който отказва да говори пред разследващите.

Все още от МВР не могат да кажат кой от двамата заподозрени е физическият убиец на Яна.

Яна бе открита мъртва и полугола под дърво в закътана част на Борисовата градина на 10 юли. Тя е била бита и удушена часове след рок концерта на стадион "Българска армия" предната нощ.

След смъртта на момичето кметът на София Йорданка Фандъкова поиска да бъдат удвоени полицейските екипи в Борисовата градина. През деня в парка ще патрулират две двойки полицаи на общинска полиция и екипи от конна полиция, а през нощта - два екипа от СДВР.