90-60-90 или как се пренася кокаин
90-60-90 или как се пренася кокаин / снимки: Reuters, архив, sxc.hu

Наркокартелите стават все по-изобретателни: тайнствени подводници пренасят тонове кокаин, а дългокраки красавици разпространяват дрогата на сушата. Секс, власт, купони и много пари - така живеят в Южна Америка.

На източното крайбрежие на Латинска Америка военноморските сили на Хондурас задържаха тайнствена подводница. На борда й - около четири тона кокаин. Колумбийските и перуански наркокартели разполагат междувременно с цяла флотилия подводници, с които прекарват дрогата до Мексико и Африка, а оттам тя поема към САЩ или Европа.

Експертите са изумени от техническите възможности на специално разработените подводници за пренос на наркотици. Преди месец колумбийските сили за борба срещу организираната престъпност и разпространението на наркотици задържаха чисто нов плавателен съд в река посред джунглата. 30-метровата подводница е снабдена с всичко необходимо, има място за четиричленен екипаж, а в търбуха й се побират спокойно осем тона кокаин.

Един курс под водата = 500 милиона долара

С подобна подводница човек може за осем дни да достигне до бреговете на Мексико, без да излиза над вода", казва генерал Жаир Еразо от специалните части за борба срещу нарокартелите. Стартово пристанище за колумбийските "наркоподводници" е бедното пристанищно градче Буенавентура. Там има достатъчно безработни капитани и навигатори, които срещу добро заплащане са готови да поемат риска на подобно подводно плаване.

906090 или как се пренася кокаин
netinfo

Буенавентура е едно от най-опасните места в страната, защото е място и за търговия с оръжие. Марксистките бунтовници от ФАРК и дясноориентирани полувоенни групировки са основните купувачи на оръжие и същевременно важни играчи в колумбийските сделки с наркотици. Големите апетитни парчета от кокаиновия бизнес, носещ милиардни печалби, се разпределят под шапката на политиката.

За да не са празни обратните курсове, на отиване подводниците пренасят кокаин, а на връщане - американско оръжие, контрабанда от Мексико. Само една доставка от около осем тона кокаин носи печалби от стотици милиони долари в касите на наркокартелите. Цената на черно за килограм кокаин е около 70 000 долара. Ако подводната контрабанда е успешна, само едно плаване носи до 500 милиона.

Картелите инвестират печалбите от наркотиците във все по-съвършена техника. По времето на убития през 1993 година наркобарон Пабло Ескобар, дрогата се пренасяше с малки самолети до Мексико и САЩ. Първият "кокаинов" самолет на Ескобар още може да се разгледа край асиендата му близо до Меделин, която междувременно е станала туристическа атракция.

Манекенките и наркобароните

Докато подводниците пренасят тонове кокаин под вода, на сушата дрогата често се разпространява от красавици с размери 90-60-90. Момичетата са любим метод за заблуда на властите.

Повечето млади и красиви жени в Аржентина мечтаят да станат манекенки или миски, в най-лошия случай порно-звезди. "Искам да ми е добре и да се държа лошо в прегръдките на някой джентълмен", пише във Фейсбук 18-годишната Даяна Антиверо. Нейни разголени снимки можеха да се видят и на първите корици на няколко мъжки списания. Тя пусна във Фейсбук и кратко еротично видео. В последно време обаче, нейните снимки се виждат главно в полицейските репортажи.

Момичето, което искаше да стане известен модел, е в предварителния арест по подозрение за разпространение на наркотици. Аржентинската полиция предполага, че Даяна Антиверо е член на престъпна мрежа, разпространяваща наркотици в цял свят. Полицията попада по следите й след като залавя холандец-"муле" на летището в Сао Паолу. Разпечатката на телефонните му разговори довеждат следователите до Даяна Антиверо. Оказва се, че младата кандидат-миска заедно със своя приятел от Суринам е резервирала хотели и полети за "мулетата". Ако се потвърдят подозренията, това ще бъде нова серия от сапунената поредица "Търговецът на наркотици и неговата метреса". Между 2006 и 2008 година две други аржентински манекенки трябваше да лежат зад решетките, защото бяха заловени заедно с наркобос и 16 килограма кокаин.

През 2009 година серията беше продължена от атрактивната колумбийска манекенка Енджи Санклементе, носителка на наградата "Кралица на кафето". Съвсем наскоро следователите попаднаха на боливийския модел Мариана Молина, в чиято скъпа кола бяха открити 10 000 долара. Тя пък е любовница на един колумбиец от опасния картел "Норте дел Вале".