Тръгва делото срещу полицаите, които пребиха Стефан Бофиров
Тръгва делото срещу полицаите, които пребиха Стефан Бофиров / Битият Стефан Бофиров © снимка: DarikNews.bg, Пловдив

Четиримата полицаи, които пребиха 23-годишният студент Стефан Бофиров, се изправят пред съда. Районният съд в Пловдив ще гледа делото срещу младши инспектор Добрин Дренски, началникът на „Криминална полиция" във Второ РПУ Павел Тютюков и полицаите Лъчезар Мазманянов и Димитър Самарев. На тях  са им повдигнати обвинения за побой и лека телесна повреда от длъжностно лице, за принуда и за злоупотреба със служебно положение, от което са настъпили тежки последици. Те са превишили правомощията си при изпълнение на служебните си задължения, като са принудили Бофиров да признае за извършен обир, причинявайки му контузии по двете ръце, нараняване на дясната ушна мида, травми по главата и разкъсване на лявата тъпанчева мебрана.

През ноември 2010 г. Стефан Бофиров сезира прокуратурата, че по време на разпит полицаите са го принудили да признае против волята си за извършен обир в хотел „Новиз". Тогава министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов назначи проверка по случая, която показа редица нарушения в районното управление. Директорът на пловдивската полиция старши комисар Тодор Чонов се извини на студента за случилото се. След проверката инспектор Дренски беше уволнен, а полицаите Тютюков и Самаров бяха наказани с порицание в срок от 1 година.

Близо 8 месеца след кражбата в хотел „Новиз", за която бе задържан Бофиров, няма задържан. 23-годишният Бофиров заяви за Дарик, че очаква справедлив процес.