Само 5% от българите в Испания искат да се върнат в България
Само 5% от българите в Испания искат да се върнат в България / снимка: Reuters, архив
5% от българите в Испания искат да се завърнат през следващите пет години
43659
5% от българите в Испания искат да се завърнат през следващите пет години
  • 5% от българите в Испания искат да се завърнат през следващите пет години

Едва 5% от българските емигранти в Испания искат да се завърнат през следващите пет години, а над 60% от сънародниците ни не биха посъветвали децата си да се върнат в България. Това показват данни от изследване на Икономическия институт към БАН, направено сред 506 българи в различни населени места в Испания.

Според изследването основната част от емигрантите ни са заминали за Испания в периода 2001-2006 година, заради по-високия жизнен стандарт. Голяма част от тях са високо образовани, а над 30% от сънародниците ни са успели да си купят собствено жилище.

Българите в Испания имат много добро самочувствие за възможностите си и начина на живот, който са си осигурили в чужбина, обясни доц. Веселин Минчев, зам.-директор на икономическия институт. „15% от тях казват, че са по-добре от испанците. 49% заявяват, че са на нивото на испанците. Това говори за нахъсани хора, хора, които не се плашат. Ние губим една креативна България, онази част, която с лекота си решава проблемите”, коментира той.

Над половината от българските емигранти са изкарвали или изкарват между 400 и 1200 евро месечно, като са изпращали минимална част от заплатата си на близки у нас. Около 25% от изпратените суми са били използвани за лечение. От икономическия институт отчитат като ефекти от емиграцията наблюдаваната липса на квалифицирана работна ръка и застаряването на населението в България.