Проект дава „Нов шанс за успех” на 10 000 неграмотни българи
Проект дава „Нов шанс за успех” на 10 000 неграмотни българи / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Проект дава „Нов шанс за успех” на неграмотни българи
43628
Проект дава „Нов шанс за успех” на неграмотни българи
  • Проект дава „Нов шанс за успех” на неграмотни българи

Над 10 000 неграмотни и слабограмотни българи ще бъдат обучавани в рамките на проекта „Нов шанс за успех". Той цели да се улесни достъпа на хора над 16-годишна възраст до образование. По данни на Националния статистически институт около 80 000 са неграмотните или слабо грамотни хора в България. Проектът се финансира по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" и е на стойност 15 млн. лв.

В продължение на две години проектът „Нов шанс за успех" ще обхване 10 500 неграмотни и слабо грамотни лица в България, от които се очаква поне 8000 да завършат обучението успешно и да получа сертификат. Едва 30% от хората, които са с начално или по-ниско образование, успяват да си намерят работа.

Министърът на образованието Сергей Игнатов обясни: „Целта на проекта е да улесним достъпа на тези хора до образованието. Ученето през целия живот се превръща в основна политика не само на българското правителство, а на всички правителства в Европейския съюз".

За хората, които нямат завършен начален етап от обучението си, проектът предвижда пет месеца или 600 часа, а за тези, които са останали на прогимназиален етап - три месеца или 360 часа. С това се цели те да придобият професия и да могат да се включат активно в пазара на труда.