Да се разхождаш сред трупове
Да се разхождаш сред трупове / снимки: Reuters, архив

Атентати, разстрели, масови гробове: нарковойната в Мексико продължава да бушува с невиждана бруталност. А жертвите на кръвопролитните сблъсъци между картелите и полицията често са деца.

Откакто през 2006 година правителството в Мексико обяви война на наркобароните, в страната са убити 1300 деца и юноши. Повечето - вследствие на целенасочен огън или от рикоширали куршуми, пише мексиканският вестник "Реформа". Общият брой на жертвите на нарковойната са над 40 000 души.

Все повече деца умират

"Редим" - сдружението на организациите, защитаващи правата на децата в Мексико, е документирало от края на 2006 година инцидентите, при които са загинали малолетни. "Загрижени сме много, защото броят на убитите деца и юноши нараства с всяка изминала година, макар и постоянно да насочваме вниманието на правителството върху това", казва Мартин Перес, директор на "Редим".

Да се разхождаш сред трупове
netinfo

През месец март в Акапулко бяха застреляни две деца - на две и на шест годинки, след като неизвестни лица открили огън по дома им. Само часове по-рано в същото населено място с изстрел от упор в главата е убит 15-годишен юноша. До трупа му дознателите намират писмо със заплахи, отправени от един наркокартел. Подобни писма са широко разпространено средство за сплашване на населението от страна на бандите.

2010 е годината на най-тъжната равносметка

Само през 2010 година по официални данни на властите загиналите са над 15 000. Броят на извършените от бандите убийства, особено през първите 9 месеца на 2010, е нараснал драматично, като половината от престъпленията са извършени в три северни щата. Става дума за щата Чихуахуа, където се намира граничният град Сиудад Хуарес, както и за щатите Синалоа и Тамаулипас. В 89 на сто от случаите жертвите са членове на съперничещи си наркобанди.

Част от корените на проблема, според комисарката на ООН по правата на човека Нави Пилай, са извън Мексико. Според данните, с които разполага комисарката, 70 на сто от оръжията, които се продават в американските щати Тексас, Аризона и Калифорния, по-късно се озовават в съседно Мексико. Тя призовава САЩ да помогнат за решаването на проблема.

Да се разхождаш сред трупове
netinfo