Да отпадне идеята майки да връщат пари на НОИ искат жените от ВМРО
Да отпадне идеята майки да връщат пари на НОИ искат жените от ВМРО / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Да отпадне идеята майки да връщат пари на НОИ искат жените от ВМРО
43613
Да отпадне идеята майки да връщат пари на НОИ искат жените от ВМРО
  • Да отпадне идеята майки да връщат пари на НОИ искат жените от ВМРО

Да отпаднат всички разпореждания на НОИ отпреди началото на годината, според които майките, получавали обезщетение, докато детето им е посещавало детска ясла, трябва да връщат пари и лихви на държавата. За това настояват от женската организация на ВМРО. След провеждането на кръгла маса, наречена „Закони обират майки”, днес те излязоха с официално отворено писмо с искания, което ще изпратят до Народното събрание, НОИ, премиера Бойко Борисов и президента Георги Първанов.

„Във връзка с препоръките, които са направени от Европейската комисия, е необходимо усъвършенстване на структурата и съдържанието на нормативната база като се направи задълбочен анализ на законодателството, политиките и практиките в България, свързани с правата на децата. Всички дублиращи се структури да бъдат закрити като се насочат усилията към обучение и професионална квалификация на служителите в държавна администрация”, призова д-р Султанка Петрова - председател на националната женска организация на ВМРО.

Сред другите предложения на женската организация на ВМРО са осигурителният стаж за майчинството да бъде една година и шест месеца непосредствено преди раждането. „Да се стимулира раждаемостта, като за раждане на едно дете се дава еднократна субсидия в размер на три минимални работни заплати. Майчинството за близнаци да се отпуска на дете, а не на раждане. Многодетните родители с три и повече деца да се пенсионират 10 години по-рано от общоприетото с нормален осигурителен стаж от 20 години. Детските надбавки да станат 30% от минималната работна заплата и да бъде премахната долната граница за тях, за да се получи равнопоставеност за децата и да не бъдат дискриминирани децата на България”, изброи още д-р Петрова.