Атанас Семов кани опонентите си на дебат
Атанас Семов кани опонентите си на дебат / Sofia Photo Agency, архив

Двете големи, а всъщност двете виновни партии – БСП и ГЕРБ, до последния момент ще бягат не само от издигането на кандидатури, което никак не е случайно, а и от всякакви дебати на кандидатите си с техните опоненти. Това заяви във Варна заместник-председателят на РЗС и кандидат за президент Атанас Семов. Чрез варненските медии той призова БСП и ГЕРБ „да преодолеят политическия ужас, в който са изпаднали”, да издигнат кандидати за президент и вицепрезидент и да ги допуснат до дебати. „Каня днес, в деня на 20-годишнината на конституцията, всички кандидати от сериозните политически партии, дори и независимите, на дебат за това как да изглежда програмата за следгербово възстановяване на България”, изтъкна Семов.

По думите му днешното правителство е "провалено и вредно" за държавата ни. „ГЕРБ е резилът на България, политическото дъно на 20-годишния преход”, каза кандидатът за президент.

По инициатива на РЗС в Народното събрание тези дни се подготвя и до края на седмицата ще бъде внесен нов вот на недоверие. Той е заради провала на правителството в политиката по националната сигурност и дейността на министъра на вътрешните работи, уточни Семов.  „Една от идеите ни за нова конституция е да има изричен текст за възможност да се гласува недоверие на отделен министър. Ако това беше факт днес, щеше да облекчи Бойко Борисов от тежката задача да управлява правителство, в което вторият човек е странно политическо недоразумение като Цветанов.  Ако имаше такава процедура, още на седмия, осмия месец България щеше  да бъде освободена от зловещата, полуграмотна и очевидно неадекватна сянка на министър Цветанов. Това щеше да спести на Борисов напрежението да се налага да купува депутати да си гарантира мнозинство и щеше да даде на България възможност да диша малко по-спокойно”, коментира Семов.