Премиерът откри най-новата сграда на Медицинския университет в Пловдив
Премиерът откри най-новата сграда на Медицинския университет в Пловдив / снимка: DarikNews.bg, Пловдив
Премиерът откри най-новата сграда на Медицинския университет в Пловдив
43479
Премиерът откри най-новата сграда на Медицинския университет в Пловдив
  • Премиерът откри най-новата сграда на Медицинския университет в Пловдив

България може „да произвежда и да изнася в чужбина” повече  качествени медицински кадри, тъй като българските медицински университети са на най-високо европейско равнище. Това обяви в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов. Той откри новия аудиторен комплекс на Медицинския университет в областния град.

Комплексът е разположен на обща площ от 2750 кв.м и включва реконструирани аудиторни зали, обновен православен параклис и парково пространство. В изграждането му са вложени 5 581 000 лева.

По думите на премиера „трябва да се стимулират младите български лекари да работят в чужбина, защото по този начин ще рекламират страната ни”. Борисов поздрави ръководството на Пловдивския медицински университет за доброто управление и посочи, че когато има добър мениджмънт и добри проекти, държавата ще подкрепя финансово реализацията им. 

Министър-председателят бе придружаван от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, министъра на образованието Сергей Игнатов и министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов. На церемонията присъства и Пловдивския митрополит Николай, който отслужи водосвет.

Ректорът на висшето учебно заведение доц. Георги Паскалев връчи на Бойко Борисов почетният знак на университета. Той благодари на премиера и правителството за подкрепата, която оказват на висшето училище. Доц. Паскалев съобщи, че в момента в университета се обучават 4100 студенти, от които 1200 са чужденци, а докторантите и специализантите са общо 1160.