Инфекция прати в болница 39 деца, лагерували в Китен
Инфекция прати в болница 39 деца, лагерували в Китен / DarikNews.bg - Дияна Бедросян

39 деца и тяхна учителка са приети в Инфекциозната болница в Бургас със симптоми на гастро-ентероколитен синдром. Групата е пристигнала на почивка в Китен от Украйна и Русия преди седмица. Според медиците не се касае за вирус, а по-скоро за инфекция, причинена от бактерии.

Първата група от 31 заразени деца е приета късно снощи в инфекциозното отделение с болки в корема, повръщане и температура. Днес следобед още 8 лагеруващи заедно с техен възпитател бяха приети по спешност в болницата със същите симптоми.

Децата са на възраст между 10 и 16 години. Всички те са почивали в хотел „Грийн Парк" край Китен. Състоянието им се подобрява и е възможно на 12 юли да бъдат изписани, каза началникът на инфекциозното отделение на бургаската болница д-р Костя Бакърджиев. Според него се касае за стафилококова хранителна интуксикация или за натравяне с хиперхлорирана вода, тъй като два дни преди инцидента в хотела е имало проблем с канализацията, което може да е причина за лоши показатели на водата в стаята.

На малките пациенти се правят основно вливания, а част от тях се лекуват и с антибиотици.

В хотела са настанени близо 350 деца от бившите съветски републики.

В Районната здравна инспекция в Бургас са изпратени проби от децата, водата, персонала и кухненските плотове. Резултатите от тях, които ще покажат причинителя на заразата, се очаква да бъдат готови до два дни.

Инфекция прати в болница 39 деца лагерували в Китен
netinfo

Други новини от Бургас