Шофьорът на обърналата се цистерна в Дебелец е в ареста
Шофьорът на обърналата се цистерна в Дебелец е в ареста / снимки: DarikNews.bg, БГНЕС
От мястото на инцидента - Гергана Костова.
43428
От мястото на инцидента - Гергана Костова.
Комисар Йордан Йорданов
Гергана Костова за ситуацията в Дебелец
Кметът на Дебелец Димитър Димитров
Кметът на В. Търново Румен Рашев
  • От мястото на инцидента - Гергана Костова.
  • Комисар Йордан Йорданов
  • Гергана Костова за ситуацията в Дебелец
  • Кметът на Дебелец Димитър Димитров
  • Кметът на В. Търново Румен Рашев

Цистерна с опасен химикал се обърна в нощта на 10 срещу 11 юли по пътя край Дебелец и разля 4 тона от запалителния химикал стирен. Това наложи евакуацията на близо 2200 души в града. Заради опасност от обгазяване вчера там бе обявено бедствено положение. В момента в града е спокойно, а хората са по домовете си.

Двама души от засегнатия район потърсиха помощ в Спешното отделение на областната болница във Велико Търново. Те са прегледани, не са установени поражения и са изписани.

Нивото на химикала във въздуха в района на инцидента в момента е под допустимата норма. Малко след 17.00 ч. вчера бе отменена и частичната евакуация за жителите на Дебелец.

Инцидентът стана 48 минути след полунощ в нощта на 10 срещу 11 юли. Цистерната катастрофирала на пътя от Килифарево към Дебелец. Обърналият се товарен автомобил е с турска регистрация. Той е бил управляван от 45-годишния турчин Юмер Вар, който е задържан за срок от 24 часа. Срещу него е повдигнато обвинение по текст от Наказателния кодекс, който предвижда до пет години лишаване от свобода за всеки, който по непредпазливост предизвика замърсяване на почвата, водата и въздуха, и с това ги направи опасни за хората, животните и растенията.

Шофьорът на обърналата се цистерна в Дебелец е в ареста
netinfo

В цистерната турският гражданин е превозвал 20 тона от запалителния химикал стирол, който е известен и като стирен. 4 тона от него са се излели.

Стиренът е опасен за здравето на хората - вреди на очите и дихателните пътища.

70 микрограма на кубичен метър е пределнодопустимата норма на концентрация на стирен във въздуха. При инцидента в Дебелец концентрацията е стигнала до 400 микрограма на кубичен метър. Такова ниво е отчетено в 4.00 ч. сутринта на 11 юли. При концентрация 200 микрограма вече има опасност вдишването на веществото да се отрази неблагоприятно на здравето, като се наблюдава предимно раздразване на лигавиците.

В 4.30 ч. сутринта започна евакуация на населението на Дебелец. Екипи на полицията и "Гражданска защита" в ранните часове на деня са отвели хората с автобуси до Велико Търново, както и до Присово. Организирани са пунктове за настаняване на хората - в Присово в читалището и в Килифарево в училището, но много от хората са предпочели да пътуват до Велико Търново, където имат свои близки. Автобуси на всички превозвачи от Велико Търново са се включили в извозването на хората. Евакуацията на жителите на Дебелец е приключила към 7.00 ч. сутринта. Две трети от жителите са били евакуирани, останали са хората, които живеят в по-високите зони, където обгазяването е било в много малка степен. До вечерта хората бяха върнати отново по домовете си.

Заради инцидента бяха затворени яслата и детската градина в града. 51 деца от детския дом в Дебелец, 20 от които бебета, бяха настанени във филиала на центъра във Велико Търново, каза кметът на града Румен Рашев.

Шофьорът на обърналата се цистерна в Дебелец е в ареста
netinfo

Директорът на Районната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново инж. Елена Григорова разпореди вземането на водни и почвени проби от района на инцидента. Проби бяха взети от сухото дере под пътя, където е станала катастрофата, и при заустването на дерето в р. Белица, където бе открита мъртва риба.

Резултатът от анализа на водните проби показа, че намалено количество на кислород и понижение на киселинността на водите в река Белица са довели до умъртвяването на риба на около 600 м по течението на реката. Химикалът стирен и противопожарната пяна, с която е обезвреждана цистерната, са постъпили в реката и са довели до силно намаляване на киселинността на водата. Пробите отчитат стойност от 5,8 рН, докато рибата живее в среда с киселинност 8-12 рН. Високата температура на водата от 25 градуса също е довела до създаване на неблагоприятна среда за живите организми във водата на река Белица. Изтичането на химикал и пяна в реката е преустановено със запръстяване на участъка с мергелна пръст, съобщават от регионалната екоинспекция.

Шофьорът на обърналата се цистерна в Дебелец е в ареста
netinfo

Частичната евакуация за жителите на град Дебелец бе отменена в късния следобед. Това стана малко след 17.00 ч., когато завърши операцията по обезвреждането на преобърната цистерна. Останалият в цистерната химикал бе преточен в друг резервоарен камион, който вече е отпътувал от мястото на инцидента. Празната цистерна бе отместена със 140-тонен кран. Тя и влекачът ще бъдат оставени на паркинг край Килифаревския манастир до пристигането на представители на турската фирма-собственик. Оттук нататък предстоят още действия за почистване на района. Правят се и замервания на въздуха в три пункта в Дебелец.

Превозвачите от Велико Търново ще осигурят безплатен транспорт от общинския център за всички жители на Дебелец, които желаят да се приберат по домовете си.

Лекарите препоръчват на жителите на Дебелец и на всички, които днес са били в района на инцидента, да се погрижат за личната си хигиена. Измиването на лицето и ръцете, както и вземането на душ и задължително изпиране на дрехите е необходима превантивна мярка срещу възможни здравословни проблеми, коментира токсикологът д-р Виолета Пашова.

Шофьорът на обърналата се цистерна в Дебелец е в ареста
netinfo

Стиренът е летлива безцветна течност, използвана за производство на полимери, използван за производството на леки твърди продукти, като тръби, детски конструктори и кофички за кисело мляко, отбелязва БГНЕС. Стиренът прониква в организма при вдишване и в малка степен чрез кожата. Разпространява се бързо в организма и се натрупва основно в мастната тъкан. Предизвиква възпаление на очите, смущения в храносмилателната система и депресия. При професионална експозиция на стирен е наблюдавано дразнене на дихателните пътища и конюктивата. Въздействието върху централната нервна система се изразява в отпадналост, умора, главоболие, замаяност, което се наблюдава при концентрации на стирена над 200 mg/m3. Продължителна експозиция на стирен може да доведе до нарушение в ЕЕГ (електроенцефалограмата). Установено е, че обонятелният праг на стирена е 70 g/m3. Международната агенция по проучване на рака го класифицира като канцероген от група 3.

Шофьорът на обърналата се цистерна в Дебелец е в ареста
netinfo

Шофьорът на обърналата се цистерна в Дебелец е в ареста
netinfo