Операта кани на ултрамодерен Бал с маски
Операта кани на ултрамодерен Бал с маски / ТМПЦ - Варна

За пръв път на сцената на Опера в Летния театър публиката ще види изключително модерна и мащабна сценография на класическа оперна творба. Операта „Бал с маски" от Джузепе Верди, която ще бъде представена на 13 и 14 юли от 21 часа, откроява актуалните търсения в българската оперна режисура.

Сценографията е решена с метални конструкции, тежащи над 2 тона и извисяващи се на места до 4,5 метра височина. Стъклената пирамида, изобразяваща едновременно двата свята - блясъка на дворцовия живот с неговия лукс и интриги и подземния свят на магията, окултизма и мистериите, се задвижва вертикално и в кръг посредством специална хидравлична система, обясняват от пресслужбата на операта.

Пирамидата е алегоричен образ на театъра, построен от Густав Трети, в който по ирония на съдбата меценатът на изкуството намира смъртта си. В стилизираните и изключително пищни костюми на постановката доминира огнено-червеното - цветът на страстта.

Спектакълът е копродукция между Държавна опера Варна и Софийска опера и балет. Участват Даниела Димова - директор на ТМПЦ, Пламен Карталов - режисьор, Борислав Иванов - диригент, Август Амонов и други солисти.

„Бал с маски" възражда творческото партньорство между Варненската и Софийската опера, които за последен път са участвали в съвместен спектакъл преди 25 години", подчерта Даниела Димова - директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна. Тя акцентира върху факта, че сегашните творчески контакти се простират върху 4 нива - режисура, солисти, балет и технически служби. Даниела Димова изрази задоволството си, че професор Пламен Карталов - един от най-големите български режисьори, известен с оригиналните си търсения в съвременната оперна режисура, е приел да постави във Варна „Бал с маски", открои също и ангажираните за премиерата блестящи оперни гласове от Софийската и Варненската опера, както и руската оперна звезда Август Амонов - солист на Мариински театър в Санкт Петербург.

Своя принос в копродукцията със звезден солистичен състав имат и две балетни двойки, помощник-режисьор и театър-майстор от столицата, които работят заедно с варненските си колеги. „Убедена съм, че премиерата на „Бал с маски" ще бъде кулминационно събитие за Опера в Летния театър, каквото варненската публика и гостите на Варна заслужават", заключи Даниела Димова и пожела успех на премиерата.

Билети по 8, 10, 15, 20, 30 лв., за ученици и пенсионери - 5 лв. Пакет „Фамилия" за четирима на цена от 20 лв. (4 билета х 5 лв.).Резервации и продажба на билети на тел.: 052/665 022; 052/650 666 и на e-mail: tickets@operavarna.bg; www.operavarna.bg.
Работно време на касата в Държавната опера - Варна е 11:00 - 14:00 и 15:00 - 19:00 (понеделник - петък) и 11:00 - 18:00 (събота). Касата на Летния театър работи всеки ден от 10 до 19 часа, а повече информция може да се получи на тел. 052/612 803.