Проверяват Летище София по сигнал за случаи на нерегламентирано отваряне на багаж
Проверяват Летище София по сигнал за случаи на нерегламентирано отваряне на багаж / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Назначена е проверка по сигнала за зачестилите случаи на нерегламентирано отваряне на багажа на пътници на Летище София. Това съобщи транспортният министър Ивайло Московски. По рано през деня стана ясно, че поради това в обръщение до Европейския парламент евродепутатът Антония Първанова призовава за временно отнемане на правата за обслужване на „Летище София" ЕАД.

Проверката е назначена сутринта и трябва да бъде готова до седмица. Министърът заяви категорично, че чака резултатите от нея и ако тя констатира нередности, ще вземе всички необходими мерки. Той допълни, че за първи път получава такъв сигнал и е реагирано веднага.

Министърът съобщи, че смяната на шефа на Летище София няма нищо общо с този сигнал.

По отношение на промените в ръководството на БДЖ, Московски заяви, че предстои преструктуриране на предприятието и има нужда от нов мениджмънт.

„Слагам хора, които смятам, че ще вършат по-динамично и бързо нещата в посока реформи и по-добри финансови показатели", каза Московски и допълни, че могат да се очакват още смени на базата на анализите, които си прави, като отказа да коментира повече.

Той обясни, че засега не се предвижда приватизация на „Български пощи" по повод предложението за изваждането им от забранителния списък. По думите на министъра пощите се вадят от списъка, за да има и това като опция, но за момента темата с приватизацията на пощите не е актуална. Той допълни, че целта е намиране на стратегически инвеститор, който да придобие дял.

Вчера синдикатите се обявиха против изваждането от забранителния списък за приватизация и евентуалната продажба на пощите, като изразиха опасение, че при този вариант би могло да се стигне до закриване на пощенски станции. Мотив е и това, че държавният оператор единствен има разгърната мрежа в цялата страна и би могъл да осигури реализирането на пощенската услуга дори в труднодостъпни райони. В дружеството се подготвя подписка против изваждането му от списъка, а синдикатите заплашиха с протести в деня на първото четене на съответните законови промени.