Политическото номадство е недоизживяна болест на прехода според социолог
Политическото номадство е недоизживяна болест на прехода според социолог / снимка: БГНЕС, архив

Публиката с основание подозира, че работата с политическото номадство носи всички симптоми на нечиста политическа игра. Това каза в интервю за БГНЕС социологът проф. Петър-Емил Митев по повод преминаването на депутати от една парламентарна група към друга.

Явлението "политическо номадство", според социолога, има неясни финансови, политически, и силови аспекти. "Групата на РЗС в парламента беше разбита в момента, в който Яне Янев се завъртя към опозиционно поведение. Нямаше данни за някаква идейна еволюция на един или друг депутат, която може да го доведе в друга политическа група", смята Митев. По думите на експерта, това политическо номадство е недоизживяна болест на прехода.

Според него Меглена Кунева има несъмнено излъчване и е добре позната в Европа, което е важно, защото президентът има функции, свързани с външната политика. "Трудно може да се намери по-добро лице във външната политика на България от Меглена Кунева", убеден е Петър-Емил Митев. Настроенията срещу Кунева са свързани с тезата, че не са били защитени интересите на България в преговорите с Европейския съюз. "Лично аз не смятам, че тези съмнения са основателни, но те са факт и несъмнено ще тежат на Меглена Кунева в хода на нейната кампания", добави той. Митев допуска дори Бойко Борисов, ако се кандидатира за президент, да загуби от Кунева.

По отношение на кандидатурата на Волен Сидеров той подчерта, че лидерът на "Атака" е достигнал тавана на потенциала си като кандидат за президент на предишните избори. "Той стигна до балотаж поради уникалната ситуация, в която Синята коалиция предложи кандидатурата на един възрастен човек, който преди това не е бил политик. Беше просто куриозно. Тодор Живков напусна властта през 1989-та година, когато беше на 78 години и точно на 78 години беше предложен Неделчо Беронов", припомни Митев и отбеляза, че партията на Волен Сидеров е загубила подкрепа. "Тя беше партия на протеста. В продължение на две години подкрепяше правителството и сега започна да възстановява собствения си облик на партия на протест, но мисля, че с известно закъснение и второ - чрез разгарянето на такава етническа кампания, каквато е неприемлива за българите", допълни проф. Митев.

Интелигентен и подготвен, според него, е кандидатът на РЗС Атанас Семов. "Негов минус ще бъде това, че партията, която го издига не е популярна и поражда достатъчно съмнения, т.е. върху него ще тежи сянката на Яне Янев", обясни Митев. По негово мнение, участието на Атанас Семов в изборите ще повиши конкуренцията.

Митев смята, че кандидатът на Синята коалиция Румен Христов е неизбираем, макар че не е непознат, но не е и достатъчно известен. "Не виждам кандидата на Синята коалиция на балотаж. Убеден съм, че по-силният кандидат беше Светослав Малинов", каза експертът.

Петър-Емил Митев не споделя мнението, че управляващите се бавят с обявяването на своята кандидатура, защото нямат кадрови капацитет. Той смята точно обратното - ГЕРБ имат усещането, че имат достатъчен капацитет да я обявяват в последния момент. Това дава на ГЕРБ техническо предимство - няма достатъчно време за оспорването на кандидатурата, както например, се случи с новия ръководител на СГС (Владимира Янева - бел. ред). С това си действие управляващите затрудняват и опозицията, особено БСП, която се колебае кого да подкрепи.

"Много интересно беше изказването на Бойко Борисов, че най-добрият президент би бил Царят (Симеон Сакскобургготски). Това беше важно изказване и най-вероятно това би било много удобно да подкрепи една кандидатура на Симеон Втори, но, разбира се, той няма да се кандидатира и това е много далеч от неговите намерения. Те трябва да търсят друга кандидатура, при която даже да загубят, загубата да не бъде болезнена, да не се възприеме като загуба за ГЕРБ като партия изобщо", посочи Митев. Според него е възможно ГЕРБ да подкрепи обществена кандидатура, а не чисто партийна.

Социалистите от друга страна са изправени пред тежък избор. Митев вижда в 32-те обсъждани в структурите на Столетницата кандидатури ниско равнище на политически диспут. Въпросът е дали БСП ще подкрепи човек, който реално да спечели изборите, или ще търси само участие до балотаж. "Партийната кандидатура е кандидатура за балотаж, който тя ще загуби. Кандидатът-социалист няма да спечели изборите", убеден е той.

Митев смята, че самият Сергей Станишев би подкрепил кандидатурата на Меглена Кунева, но хората с лични амбиции в БСП показват партиен рефлекс. "Печелившата кандидатура може да бъде само на Меглена Кунева. Каквито и качества да има кметът на Благоевград Костадин Паскалев, той няма да стане президент", посочи Петър-Емил Митев. Този политически компромис от страна на БСП, по негово мнение, би означавал начало на обратното броене за ГЕРБ. "Оттук ще се очертаят предсрочни избори през 2012-та година. Ако спечели кандидатът на ГЕРБ - не", добави той.

За тези избори Митев придава особено голямо значение на това дали младите хора ще участват. "В българските избори има един голям парадокс - най-активни са най-възрастните, тези, които имат най-къса житейска перспектива", отбеляза той.

Социологът припомни, че поколението на 90-те години искаше да промени България. "Това бяха младите на 90-те години, младите сега не искат да променят обществото, те искат самите те да са добре, може и извън България, а България се нуждае от младите хора", подчерта той.