Васа Ганчева почина след тежко боледуване
Васа Ганчева почина след тежко боледуване / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Портрет на Васа Ганчева
43208
Портрет на Васа Ганчева
  • Портрет на Васа Ганчева

След тежко боледуване почина Васа Ганчева, съобщиха от „Пирогов”.

Смъртта й е настъпила вследствие на тежко коремно заболяване около 11.00 ч. днес в Централната реанимация в „Пирогов”. На 22 юни Ганчева бе приета по спешност в лечебното заведение с остри коремни болки. Диагнозата й бе преплитане на червата, а след операцията докторите съобщиха, че интервенцията е преминала успешно.

Министърът на културата Вежди Рашидов изказа съболезнованията си към близките и приятелите на Ганчева по повод кончината й, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

В съболезнованието на министъра се казва: „Васа Ганчева беше необикновена личност и раздаващ се и многостранен творец. Нейната експертна оценка в областта на театъра и киното бе закон за хиляди от читателите й, които я познават и като блестящ преводач, като режисьор, сценарист, актриса, водещ, критик. Името на Васа Ганчева остава записано завинаги със златни букви в културната ни памет, за да ни напомня за един талантлив и пълноценен живот, отдаден на социалната кауза, духовното и човека. Поклон пред светлата й памет!”.

Наскоро името на Васа Ганчева беше замесено в скандал за корупция. Тя стана жертва на скрита камера, в която поиска пари, за да напише хвалебствен материал в рубриката, която дотогава водеше в един от седмичниците у нас. След скандала тя беше уволнена от изданието.

Васа Ганчева е родена в София на 29 април 1946 г. Завършила е история и теория на театъра и киното в Стокхолм, Швеция. Дълги години работи като режисьор в БНТ. Води различни телевизионни предавания като „С Вас е Васа” по телевизия ББТ и „Вкусът на живота” по БНТ. Режисьор е на филмите „Откъслеци - Любомир Левчев на 70 Години” (2005), „Мафията” (1972), „Залог за Анджела” (1971), пише сценарии. Превежда пиеси и книги от шведски и английски.

Поклонението ще се състои на 4 юли от 11.00 ч. във фоайето на Народния театър „Иван Вазов”. Малко по-късно от 13.30 ч. ще се извърши опелото в църквата „Свети Седмочисленици”, а погребението ще бъде от 15.00 ч. в Централните софийски гробища, съобщи сестра й проф. Вера Ганчева.