Министър Караджова: Пистите в Банско са законни
Министър Караджова: Пистите в Банско са законни / Дарик Благоевград, Любима Калпачка
Министър Караджова: Пистите в Банско са законни
43189
Министър Караджова: Пистите в Банско са законни
  • Министър Караджова: Пистите в Банско са законни

През 2001 година правителството на НДСВ, респективно министър Долорес Арсенова, е сключила един ужасен договор за концесиониране на пистите над Банско с фирма "Юлен", в ущърб на българската държава. В този договор, в който за съжаление липсва клауза за прекратяване при констатирани нередности, са заложени финансови параметри по Закона за подземните богатства, който сега е неприложим по отношение на този вид концесии, заяви в интервю за Дарик министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Министър Караджова поясни, че е неправилно разбрана от други медии, които са изнесли информация, че ски съоръженията в Банско са изградени незаконно. Юристите ни в екоминистерството вече работят по намиране на начин за нова методика за преизчисляване на годишното възнаграждения на държавата от страна на концесионера на ски съоръженията.

Към този момент "Юлен" внася годишно в хазната между 200 000 -220 000 лева, при минимално възнаграждение от 100 000 лева. Съоръженията са изградени абсолютно законно и с необходимите разрешителни книжа, така че аз никога не съм използвала думите незаконно строителство в Банско. Проблемът е, че 10 години никой не е контролирал концесионния договор - нито предишният министър на околната среда, нито ръководството на Национален парк "Пирин", категорична е Нона Караджова.

Министър Нараджова обаче не отговори на въпрос на Дарик какво е справедливото и разумно финасово възнаграждение. Договорът с концесионера няма да бъде прекратен от правителството ни. Фирмата, изградила съоръженията за зимен спорт в ски зона Банско, е договорирала инвестиции в размер на 35 милиона лева, но към този момент е инвестирала близо 80 милиона. Ако се развали този договор, то концесионерът ще ни съди и ще иска неустойки, а парите ще плащаме всички българи, обясни министър Караджова.

Ще последват години дела и затваряне на съоръженията в зимния ни курорт, ако тръгнем да прекратяваме концесионния договор, от което ще загуби държавата ни, коментира министър Нона Караджова. Ще работим занапред за промяна в Закона за  концесиите, както е по изискванията на Европейския съюз, съобщи екоминистърът.

Интервю с министър Нона Караджова чуйте в прикачения звуков файл