Нов 150-метров графит ще краси Морска гара
Нов 150-метров графит ще краси Морска гара / Дарик Варна

От вчера на Морска гара започна премахването на най-дългия непрекъснат графит в България. 150-метровата рисунка на вълнолома изчезва, за да се освободи място за новия графит, който в събота ще бъде изрисуван от млади таланти. От 10 до 20 часа на 2 юли вълноломът ще бъде арена на Sprite graffiti jam. Фестивалът е част от FUNCITY - Младежкият фестивал на Варна.

Произведението на модерното изкуство ще се разпростира на цели 150 метра, колкото бе дълъг и предишният графит на Морска гара, изрисуван преди 4 години. Новият графит ще изобразява черноморски чудовища - това е темата, заявена от организаторите. Във фестивала за улично изкуство ще се включат 35 екипа/артисти. Всеки от художниците ще рисува на свое парче от стената. Графитите ще бъдат разположени на 3.5 метра височина.

Нов 150метров графит ще краси Морска гара
netinfo


Голямото стенно рисуване ще събере „райтъри" от цяла България и таланти от  Испания, Италия и Сърбия. За да отсеят желаещите да рисуват на Морска гара организаторите проведоха кастинг, в който се включиха над 80 млади творци. Художниците трябваше да представят скица на графита, който възнамеряват да изрисуват.

В рамките на събитието са предвидени различни „работилници" и демонстрации, които ще дадат възможност за изява или първи стъпки на хората с по-малко опит в градското изкуство. За специална демонстрация на последните тенденции в рисуването със спрей и градските изкуства, са поканени и гости от чужбина. На специална детска стена дори най-малките ще могат да се включат в инициативата.

Дори в събота да вали, фестивал ще има, категорична бе Мария от неформална група „Аморфа" - организатори на Sprite graffiti jam. Пред Дарик тя уточни, че рисуването няма състезателен характер. С това събитие от „Аморфа" имат за цел да популяризират съвременното изкуство в градска среда и способността на младите хора да променят творчески пространството, което споделят.

Sprite graffiti jam ще е своеобразна подготовка на „райтърите" за Националния графити фестивал, който ще се проведе през септември в София.