Гарваните могат да разпознават лицата на хора
Гарваните могат да разпознават лицата на хора / снимка: Reuters, архив

Учени от университета на Вашингтон доказаха, че гарваните могат да запомнят лице, което са свързали със страшно изживяване.

При изследването на диви американски гарвани (Corvus brachyrhynchos) учените си слагали маски на пещерни хора и се появявали пред птиците или с "опасната" маска на кроманьонец, или с "неутралната" маска на бившия американски вицепрезидент Дик Чейни.

Когато носели маската на пещерния човек, те наблюдавали, че птиците показват признаци на възбуда и се предупреждават за опасност с движения на опашките си. Маската на Чейни не предизвиквала никаква реакция, пише БГНЕС. Последвали експерименти с нови маски с обикновени лица, в които са участвали 41 птици. След 5 години, 60 процента от птиците асоциирали с опасност маските, в които са били залавяни, докато първоначално само 20 процента имали подобна реакция.

Изследването доказва също, че птиците са получавали информация от родителите си и от други в ятото. Изследователите предполагат, че гарваните не са единствените, които имат подобни способности и те ще се наблюдават и в други птици.