Темата за изрисувания паметник неправилно се неглижира според Мартин Заимов
Темата за изрисувания паметник неправилно се неглижира според Мартин Заимов / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Темата за изрисувания паметник неправилно се неглижира според Мартин Заимов
43090
Темата за изрисувания паметник неправилно се неглижира според Мартин Заимов
  • Темата за изрисувания паметник неправилно се неглижира според Мартин Заимов

Темата за Паметника на съветската армия е сред най-важните теми за София, която не се обсъжда достатъчно. Това каза общинският съветник Мартин Заимов в началото на извънредното заседание на СОС, посветено на темата с паметника. Той отново се появи на заседанието, облечен с тениска, с щампирана снимка на изрисувания монумент, в знак на подкрепа към неизвестния „художник”.

Заимов категорично заяви, че ако извършителите бъдат заловени, той „ще легне в затвора с тях”. Според него, за да е „в крак с времето”, градът трябва да е по-малко агресивен и по-красив. По думите му, това е истинското събитие, което показва бъдещето.

СОС не взе решение за съдбата на Паметника на съветската армия на заседанието си днес. След 10-минутна почивка, поискана от групата на ГЕРБ, повечето съветници си тръгнаха и не достигна кворум за взимане на решение.

Дебатът за Паметника на съветската армия премина под формата на исторически и политически спорове. Оформиха се няколко предложения за решения, сред които е да се предложи на Министерския съвет да вземе решение за демонтиране на паметника и съхранението му в бъдещия Музей на тоталитарното изкуство.

Председателят на съвета Андрей Иванов призова да не се не свиква сесия, на която да се изнасят уроци по история. По време на дебатите Ангел Джамбазки от ВМРО настоя да бъдат демонтирани и паметниците на американските летци при американското посолство и монументът пред НДК „1300 години България”. Според него липсват паметници на други личности, значими за България.

Ангел Джамбазки настоя за цялостно преподреждане на градското паметно пространство на София. Стефан Иванов от СДС настоя да се предложи на МС да вземе решение за демонтаж и съхранение на Паметника на съветската армия. Петър Москов от ДСБ заяви, че също подкрепя идеята за демонтиране на паметника и допълни, че „няма място за главорези в средата на София”.

Предложението за демонтиране на паметника и преместването му в бъдещия Музей на тоталитарното изкуство е на съветниците от десните партии.

Идеята за извънредно заседание на съвета беше обявена от съветникът Заимов миналата седмица на редовното му заседание. Тогава той настоя неизвестният художник, който оцвети барелефите на войниците от Паметника на съветската армия, да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на София”.

Друга идея, която Заимов подкрепя, е срещу паметника да се постави табло със снимки на изрисуваните барелефи. Той обаче заяви, че ще предложи такъв доклад за гласуване в Столичния общински съвет само ако получи подкрепа на мнозинството съветници.