Планинското спасяване да бъде законово регламентирано, искат от ПСС
Планинското спасяване да бъде законово регламентирано, искат от ПСС / БГНЕС, архив
Олег Чолаков – шеф на ПСС, в „Седмицата” на Дарик
42994
Олег Чолаков – шеф на ПСС, в „Седмицата” на Дарик
  • Олег Чолаков – шеф на ПСС, в „Седмицата” на Дарик

Планинското спасяване да бъде законово регламентирано, за да е финансово и юридически независимо, такива промени в закона за БЧК са подготвили от финансовото министерство, съобщи шефът на Планинската спасителна служба Олег Чолаков в „Седмицата" на Дарик.

450 доброволци работят към службата, често ползват личните си автомобили, за да спасяват поради липса на достатъчно финанси. „Зареждам бензин и отивам да спасявам някого. Събираме се по трима-четирима, за да не ходи всеки сам с колата си. Няма автомобили, купуваме си екипировката. В последната година са около 1350 случаи, но всяка година се увеличават. Най-много са в Пирин заради ски спорта, който е развит там, след това са Боровец, Пампорово, Витоша. В последните години поради добронамереността на шепа платени еколози Витоша загива, няма никакъв туризъм. Има ги само старите туристи, които в събота и неделя ходят на Черни връх. Докато не се оправи планината, нещата няма да потръгнат, но на Витоша също има всяка година смъртни случаи", коментира Чолaков.

„Законът е готов и в момента има технологичен ред, по който трябва да бъде гласуван в Министерски съвет и да бъде внесен в парламента. Проблемът е, че всеки си мисли, че има там един хора, които спасяват, но какви са те, как съществуват..."

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл